Aşılama (İnseminasyon)

Gebeliğin gerçekleşebilmesi için, erkeğin sperminin vajinada yol alması, rahim ağzından geçmesi, fallop tüplerine (yumurta kanalına) ulaşması gerekir.

Kadının yumurtlama döneminde, yumurtalıktan ayrılan yumurta Fallop tüplerinde sperm ile buluşabilirse döllenme gerçekleşir. Rahim ağzına ulaşan spermlerin tamamı Fallop tüpüne ulaşamaz. Aşılamada işte bu yolun kolaylaşması ve sperm ile yumurtanın birleşmesini kolaylaştırır.

[quick-content[

Aşılama Kimde, Hangi Çiftlerde Yapılmalıdır?

Aşılama; sperm sayısının azlığı ile bağlı veya nedeni açıklanamayan kısırlıkda sık olarak kullanılan bir yöntemdir. Aynı zamanda çiftlerin cinsellik ile ilgili sorun yaşadığı durumlarda da aşılama yapılabilir.

Aşılama Nedir?

Kısırlık tedavisinde yıllardır kullanılan, sperm ile yumurtanın birleşmesini kolaylaştırıcı bir tedavidir. Kadının yumurtlamasını kontrol altına almak ve yumurtlamayı sağlamak için bazı hormonal ilaçlardan yararlanılır. Amaç iyi kalitede yumurta ve spermin fallop tüplerinde buluşturabilmektir.

 

asilama

 

Kadın Faktörüne Bağlı Kısırlık Tedavisinde Aşılama;

1-Yumurta kalitesi iyi, ancak yumurtlama düzensizliği olan kadınların aşılama sayesinde gebe kalma ihtimalleri artar. Yumurtlamayı teşvik edici ve yumurta büyümesini uyarıcı ilaçlar ile kadının yumurtlaması sağlanır. Ve gebeliği kolaylaştırıcı, sperm ile yumurtanın birleşmesini kolaylaştırıcı bir tedavi olan aşılama ile gebe kalma ihtimali artar.

2-Erken evre endometriozisde (çikolata kisti ve hastalığı) de aşılamadan yararlanılabilir.

Erkek Faktörüne Bağlı Kısırlık Tedavisinde Aşılama

Sperm sayısında hafif düşme; kısmi yapısal sorunlar ve cinsel fonksiyon bozukluklarında aşılamadan yararlanılır.

Aşılama Tedavisi Başlama Zamanı

Öncesinde hekiminiz sizi değerlendirip, gerekli tetkikleriniz ile beraber aşılama kararı verildiyse; adetin 2. Veya 3. Günü kontrole gitmeniz gerekir. Tedavi sürecinde kullandığınız ilaçlara bu dönem içinde başlamalısınız.

Aşılamada Ultrason Kontrolü Hangi Aralıklarla Yapılır?

Aşılama takibinde yumurtaları uyaran ilacın dozunu planlamak için kanda estradiol düzeyi, ve ultrasonda yumurtaların büyümesi takip edilir. Ultrasonografi kontrolünün yapılma sıklığı hastadan hastaya değişiklik gösterir.

Aşılamada Hedef Kaç Yumurtanın Gelişimidir?

Çoğul gebelik riskli gebelik kategorisine girmektedir. Bu nedenle çoğul gebelik riskini engellemek için, hedef 1 veya 2 yumurtanın büyümesi olmalıdır.

Çatlatma İğnesi Zamanlaması

Gelişen yumurtalar uygun büyüklüğe ulaştıklarında çatlatma iğnesi yapılır. İğne yapılma zamanından ortalama 36-40 saat sonrasına aşılama planlanır.

 

asilama-tedavisi

 

Aşılama Nasıl Yapılır?

Üreme tıbbı alanında uzman bir hekim bu dönemde sizi takip etmelidir. Aşılama tedavisinde aşamalar:

  • Yumurtalıkların ilaçlar ile uyarılması,
  • Çatlatma iğnesi ile yumurtanın çatlatılması,
  • Spermin yıkama ve hazırlanması,
  • Aşılama işleminin yapılması,

Aşılama işleminden ortalama 12 gün sonra kanda gebelik testi istenir.

  1. Kadın adet döneminde ultrasonografi muayenesine çağrılır. Yumurta sayısı ve boyutları kontrol edilir. Yumurta sayısına göre uygun dozda ve türde ilaç kadına başlanır. Amaç kontrol altında bir veya iki yumurta büyümesini sağlamaktır.

Yumurta sayısı fazla olan kadınlarda, verilen ilaçların etkisiyle 3 veya daha fazla yumurta gelişebilir. Fazla yumurtalar çoğul gebeliğe neden olabilir. Çoğul gebelikler riskli gebelik olduğundan tedavi iptal edilir.

  1. Yumurtalıkların uyarılmasında kullanılan ilaçlar hap yada iğne olabilir. Hangi ilacı kullanacağınızı, muayene bulguları ve test sonuçları belirler.

  2. Yumurtalarınız (foliküller), uygun boyuta ulaşıp, folikül çapı 16-18 mm olduğunda çatlatma iğnesi yapılacaktır.

  3. Çatlatma iğnesi yapılmasından yaklaşık 36-40 saat sonrasında aşılama yapılır.

  4. Aşılama işlemi yapılmadan ortalama 2-3 saat önce, çiftin işlem yapılacak merkeze gelmesi gerekir. Erkekten mastürbasyon ile elde edilen spermlerden en hareketli ve düzgün yapıda olanları seçilir. Bu amaçla kullanılan özellikli kitler bulunmaktadır.

  5. Aşılama işlemi ise özel bir katater yardımıyla rahim içine spermlerin verilmesidir.

Aşılama Sonrası

Kadında; hafif bir kasık ağrısı ve kramp olabilir.

Aşılama İşleminde Döllenme Zamanı

Aşılamadan yaklaşık 36-40 saat önce yapılan yumurta çatlatıcı iğne ile yumurta olgunlaşmış olur. Çatlayan yumurta tüplere doğru ilerler. Yıkanıp hazırlanan iyi kalitede spermlerin rahim içine bırakılmasıyla tüplere doğru ilerleyen sperm hücreleri yumurtayı dölleyebilir. Döllenme yumurta ile spermin biraraya gelmesi ile gerçekleşir. Çoğunlukla aşılama sonrası ilk 1-2 gün içinde döllenme olur.

Aşılamada Tedavi Başlangıcı ve Bitişi Arasındaki Süre

Adetin 2.veya 3. Günü başlayan tedavide süre 12-14 gün kadar sürer.

Tek Mi Çift Mi Aşılama Yapılmalı

Aşılamada bir veya aynı seansda tekrarlanan uygulamaların gebelik oranları açısından bir farkı yoktur.

Aşılama Sonrası İstirahat Gerekli Mi?

Aşılama sonrası yatak istirahati yapılması konusunda bilimsel bir veri olmasa da, hastalarmızın ağır aktivitelerden uzak kalmasını önermekteyiz.

Aşılama Sonrası Cinsel İlişki

Aşılamanın bir gün sonrasında hastalarımıza cinsel ilişki önermekteyiz. Gebelik şansını arttırabilmek amacıyla yapılan bir öneridir.

Aşılama Önerilmeyen Durumlar

  1. Yumurta kalitesi azalmış kadınlar,
  2. Kadın yaşının ileri olması, 40 yaş ve üzerinde aşılama önermemekteyiz.
  3. Her iki tüpünde sperm geçişine uygun olmaması,
  4. Tüplerin tıkalı olması,

Aşılama Tedavisi Ve Gebelik Oranları

Aşılamanın en büyük avantajı ucuz, basit ve kolay bir tedavidir. Aşılama başına gebelik oranı uygun hastada %15-17 arasındadır. Ancak bir hastada en fazla uygulanılacak aşılama sayısı 3 dür. Aşılama ile gebe kalamayan çiftler tüp bebek tedavisine yönlendirilmelidir. Kadında yumurta sayısı ve yumurta kalitesinin her gün bir miktar azaldığı unutulmamalı ve çiftler zamanın önemi konusunda bilgilendirilmelidir.

Aşılama Ve Komplikasyonları

En önemli ve istenmeyen komplikasyon çoğul gebeliktir. Bu nedenle çatlatma iğnesi yapılacağı gün yapılan ultrasonografi kontrolünde 14 mm den büyük 3 veya daha fazla folükul varlığında çoğul gebelik riski nedeniyle işlem iptal edilmeli, çatlatma iğnesi yapılmamalıdır.

 

asilama-fiyatlari

 

Aşılama Fiyatları

Aşılama ücretleri ile ilgili ayrıntılı bilgiyi telefon veya whatsap hatlarımızdan ulaşarak ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

tup-bebek-ve-saglikli-yasam
Tüp Bebek ve Sağlıklı Yaşam

Kliniğimize, bebek sahibi olma amacıyla başvuran çiftlerde nedene yönelik tedavi düzenlenir. Kısırlık yani infertilite tanısı…

dusuk-yumurta-rezervi-nedir
Düşük Yumurta Rezervi Nedir?

Yumurta rezerv düşüklüğü günümüzde önemli bir problem. Anne olma yaşının ilerlemesiyle, düşük rezerv nedeniyle yapılan tüp be…

kisirlik-tedavisi
Kısırlık Tedavisi

Tedavi şekli; infertilite süresine, kadının yaşına ve tercihlerine göre farklılık gösterir. Tedavi kimi zaman basit, kimi zam…

Gözat

Ne Aramıştınız?