İçindekiler
Hamileyim Koronavirüs Döneminde Ne Yapmalıyım?
1-Düzenli el yıkama
2-Siz veya ailenizdeki herhangi biri öksürdüğünde veya hapşırdığında bir peçete kullanın, bunu atın ve ellerinizi yıkayın
3-Koronavirüs semptomları gösteren biriyle temastan kaçının. Bu semptomlar arasında yüksek ateş, öksürük ve /veya yeni başlayan nefes darlığı sayılabilir.
4-Mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarını kullanmaktan kaçının.
5-Mümkünse evden çalışın.
6-Kamusal alanlarda büyük ve küçük toplantılardan kaçının. Arkadaşlarınızla ve ailenizle görüşmeyin. Telefon, internet ve sosyal medya gibi iletişim araçlarını ve sistemlerini kullanın.
7-Sosyal mesafe hakkında devletin tavsiyelerine uymalı, halka açık yerlerden uzak durmalısınız. Sosyal mesafeyi 1-1,5 metre olacak şekilde ayarlayın.
Hamileliğin İlk Üç Ayında Ne Yapmalıyım?
Test yaptınız gebeliğin pozitif olduğunu saptadınız. Bu ilk haftalarda hafif kasık ağrısı ve minimal vajinal kanama normal kabul edilebilir. Ancak şiddetli bir ağrı dış gebelik belirtisi olabileceği gibi, yoğun vajinal kanama düşüğün işareti olabilir. Bu durumda mutlaka jinekoloğunuza başvurmalısınız.
Pandemi Sırasında Ruh Sağlığımı Nasıl Koruyabilirim?
Koronavirüs pandemisinin, genel popülasyonda artan bir anksiyete ile sonuçlanacağını biliyoruz ve hamilelik ek bir belirsizlik dönemini temsil ettiğinden bu hamile kadınlar için daha da muhtemel olacaktır.
Endişelerin nedenleri:
Komponent: Bilinmeyen bir virüsün varlığı,
Sosyal izolasyonun etkisi ile kadına destek verecek aile ve arkadaşlarından uzak kalması,
Gelecek korkusu, maddi kaygılar,
Doğum öncesi bakımlarında ki büyük değişiklikler. açmıştır.
İzolasyon, yakınlarının kaybedilmesi veya hastalık ile mücadelesi, finansal zorluklar, güvensizlik ve destek sistemlerine erişememe anksiyete ve psikolojik sorunların yaygın olarak kabul gören nedenleridir. Koronavirüs salgınının ayrıca aile içi şiddeti arttırdığı saptanmıştır.
Her kontrolde jinekoloğunuz ile sorunlarınızı paylaşın. Desteğe ihtiyacınız varsa, uzaktan destek alabileceğiniz merkezlere yönlendirililebilirsiniz. Aile içi şiddet yaşıyorsanız, lütfen sizi güvende tutmak için bilgi ve destek sağlayabilecek bir sağlık uzmanına ve ilgili kuruluşlara başvurun.
Pandemisi Sırasında Gebelik Planlamak Veya Tüp Bebek Tedavisi
Kadının ve partnerinin kişisel tercihi olan çocuk sahibi olma fikri ve eylemi konusunda yorum yapmak doğru bir tutum değildir. Ancak riskler konusunda bilgilendirilme sağlık profesyonellerinin görevidir. Gebelik sürecinde kadının karşılaşacağı durumları öngörmek pek mümkün değildir. Her şey yolunda olabileceği gibi, birçok komplikasyon ile de karşılaşılabilir. Beklenmeyen sorunlar sık aralıklarla sağlık kuruluşuna başvurmayı ve hastanede yatışı gerektirebilir. Her başvuru ise COVİD-19 ile enfekte olma ihtimalini arttırır.