İçindekiler
- Covid-19 Pozitifliği Olan Bir Gebeyim, Hangi Hastanede Doğum Yapmalıyım?
- Eşlerinde Covid-19 Şüphesi Olan Gebe Ne Yapmalıdır?
- Covid-19 Şüphesi Veya Pozitifliği Onaylanmış Doğum Yapmış Bir Annenin Soruları
- Emzirme Sırasında Önerilerimiz:
- Biberonları Nasıl Temizlemeliyim?
- Sterilizasyon Nasıl Yapılır?
- Sterilizasyon Sonrası Kullanım Nasıl Olmalıdır?
Covid-19 Pozitifliği Olan Bir Gebeyim, Hangi Hastanede Doğum Yapmalıyım?
Öncelikle doğum öncesi viztlerde doğum hekiminizle bu konuyu konuşup karar vermeniz uygun olandır. Hekiminiz, multidisipliner bir yaklaşımın uygun olacağı hastane seçeneklerini size sunacaktır.
COVİD-19 pozitif bir gebe çok yakın izlenmeli, klinik belirtiler mevcudiyetinde mutlaka hastanede yatırılmalıdır. Evden izlenenen hastalar doğum belirtileri başladığı anda hastaneye başvurması konusunda bilgilendirilmelidrler. Doğum öncesi, sancılar süresince bebek kalp atışları aralıksız izlenmelidir. Sürekli fetal izlem evde mümkün değildir, bu nedenle evde doğum kesinlikle önerilmemektedir.
Şu anda bilgilerimiz COVİD-19 pozitif bir kadının sezaryen doğuma yönlendirilmesi konusunda bir çalışma sonucu yoktur. Doğum ekibi bebek ve anne sağlığı için en uygun öneriyi sizle paylaşıcaktır. Bununla birlikte doğum sürecini kaldıramayacak veya acil doğum yapılması gereken durumlarda sezaryen ile doğumunuz gerçekleşecektir.
Virüsün dışkıda bulunacağı konusunda bilgilerimiz mevcuttur. Bu nedenle suda doğum bu dönemde size önerilmeyecektir. Hem bebeğiniz hem de sağlık personelinin korunması için suda doğum konusunda ısrarcı olmayın.
Eşlerinde Covid-19 Şüphesi Olan Gebe Ne Yapmalıdır?
- Eşinizle odanızı ayırmalısınız. Münkünse ayrı tuvalet ve banyo kullanmalı, sık aralıklarla ellerinizi yıkamalısız.
- Eşiniz mutlaka maske kullanmalı. Sizinde maske kullanmanız bulaşı azaltacaktır.
- En ufak bir şüphede mutlaka hekimiz ile bağlantı kurmalısınız
Covid-19 Şüphesi Veya Pozitifliği Onaylanmış Doğum Yapmış Bir Annenin Soruları
1-COVİD-19 BEBEĞİME GEÇER Mİ?
Küçük gruplardan elde edilen veriler ön planda anne karnında kan yolu ile bebeğe geçiş olmadığı yönündedir. Az sayıda bebeğe doğumdan sonra COVİD-19 teşhisi konulmuştur. Ancak bulaş anne karnında mı, yoksa doğumdan hemen sonra mı olduğu kesin değildir. Doğum ekibinizin bebeğinizi yakın takip edeceğinden ve gerekli önlemleri alacağından emin olun.
2-COVİD-19 POZİTİF ANNEYİM, BEBEĞİM DOĞDUĞUNDA TEST YAPILMALI MI?
Bebeğinizi yenidoğan hekimi ve çocuk enfeksiyon hastalıkları uzmanı takip edecek gerekli tetkikleri ve COVİD-19 ile ilgili testleri yapılacak ve size bilgi verilecektir.
3-COVİD-19 POZİTİF BİR ANNEYİM, BEBEĞİMDEN AYRI MI KALMALIYIM?
Enfeksiyon derneklerinin önerisi bebeğin annenin yanında kalabileceği yönündedir. Ancak annenin maske takması, bebeğine temas öncesi ellerini yıkaması önerilmektedir.
Bazı ülkelerde öneriler, doğumdan sonra ilk 14 gün bebeğin ayrılması yönündedir. Ancak bebeğin beslenmesine ve annenin duygu durumuna uygun olmayan bu yöntem ülkemizdeki enfeksiyon hastalıkları uzmanlarınca önerilmemektedir.
4-COVİD-19 POZİTİFİBİR ANNEYİM VE BEBEĞİMİ EMZİREBİLİR MİYİM?
Evet emzirebilirsiniz. Virüsün anne sütü ile bulaşabileceğini gösteren hiçbir kanıt bulunmamaktadır. Bebeğiniz yoğun bakım ünitesinde bulunmuyor ise sizin yanınızda kalacaktır ve emzirmeye başlayabilirsiniz.
Emzirme sırasında ki risk bebeğinize yakın temas, hapşırma ve öksürme sırasında damlacıkla yaydığınız virüslerle olabilir. Maske kullanmayı unutmayın.
Emzirme Sırasında Önerilerimiz:
- Komponent: Bebeğinize, göğüs pompanıza veya biberona dokunmadan önce ellerinizi yıkayın.
- Emzirirken öksürme veya hapşırma önlemeye için çalışın.
- Emzirirken, yüz maskesi takın.
- Her kullanımdan sonra göğüs pompası kullanıyorsanız temizliğine dikkat edin.
Biberonları Nasıl Temizlemeliyim?
Bebeğinizin biberon ve emziklerinin temizliği oldukça önemlidir. Ve bebeğiniz 12 aylık olana kadar kullandığınız bu gereçleri sterilize etmelisiniz. Bu işlem bebeğinizi hastalıklara karşı korur. Yenidoğan ölümleri arasında önemli bir yer alan ishal ve kusmayı da azaltacaktır.
İlk işlem. Önce biberon ve emzikleri kullandıktan sonra sıcak su ve sabun ile yıkayın. Şişelerin temizliği için şişe fırçası kullanabilirsiniz. Dilerseniz bu yıkama işlemi bulaşık makinesinde de olabilir. Ancak bulaşık makinesi sterilizasyonu sağlamaz
Sterilizasyon Nasıl Yapılır?
- Soğuk su sterilizasyon çözeltisi: bebeğinizin ekipmanını 30 dak solüsyonda bekletin. Solüsyon 24 saatte bir değiştirilmelidir.
- Buhar sterilizasyonu( elektrikli veya mikrodalga)
- Kaynatma. İdeal ve kullanımı kolaydır. Beslenme ekipmanını bir tencerede en az 10 dakika kaynatın. Ancak yöntem kolay olduğu gibi, biraz zarar verici de olabilir. Emziklerin yırtılması ve şişelerin kırılma ihtimaline karşı işlem sonrası mutlaka sağlamlığını kontrol edin.
Sterilizasyon Sonrası Kullanım Nasıl Olmalıdır?
Bebeğinizin Kullnacağınız biberon ve emziği sterilizatörden çıkarın, ancak öncesinde ellerinizi yıkayın, kurulayın veya steril bir maşa kullanın.
Şişeleri temiz bir yüzeye yerleştirin, ihtiyacınız olduğunda kullanın.