Düşük Yumurta Rezervi Nedir?

Yumurta rezerv düşüklüğü günümüzde önemli bir problem. Anne olma yaşının ilerlemesiyle, düşük rezerv nedeniyle yapılan tüp bebek işlemleri giderek arttı ve artmakta.

Yumurta rezervini gösteren test ise AMH (antimüllerian hormon) 'dur. AMH hormonun salgılanma yeri, öncü yumurta hücresidir. AMH hormonunun 1,2 ve altında olması yumurta rezervinin azaldığını gösterir.

AMH hormonu adet döneminden bağımsız olarak her dönemde ölçülebilir. Çünkü gelişen veya çatlayan yumurtadan salgılanmaz.

Düşük yumurta rezervinde kadının vakti oldukça kıymetlidir. Zaman geçirmeden mevcut yumurtaların korunması amacıyla yumurta veya embriyo dondurma işlemleri önerilmelidir.

 

dusuk-yumurta-rezervi-tedavisi

 

AMH Hormonu Tüp Bebek Başarısını Etkiler Mi?

Yumurta rezerv veya yumurta havuzu azalması, tüp bebek başarısını en çok etkileyen faktördür. Tüp bebek başarısında primer etken yumurta sayısı ve kadının yaşıdır. AMH hormonu; yumurta sayısının en iyi göstergesidir.

Yumurta Sayımı Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Kadın adet periyodunun 2. veya 3. Günü ultrasonografi ile değerlendirilir. Sağ ve sol yumurtalığında yer alan yumurtalar sayılır. Yumurta sayımı ve AMH hormon düzeyine göre tedavi, kullanılacak ilaçlar, ilacın dozu belirlenir.

Yumurta Rezervi Düşük Hastalarda Yaklaşım

Diğer kadınlardan farklı olarak; ilacın türü, doz seçimi ve ek kullanılacak tedaviler farklılık gösterir. Antioksidan olarak bilinen besin takviyeleri ve diğer vücut hormonlarının kullanımı oldukça faydalıdır.

Yumurta Rezervi Arttırılabilir Mi?

Günümüzde etkin ve kesin bir tedavisi yoktur. Son yıllarda Prp yararlı olduğu düşünülerek uygulanmakta, ancak tedavi şemasında yeri henüz yoktur.

Amh Hormonunu Etkileyen Diğer Faktörler

AMH hormonu; yumurta sayısı ile beraber yumurta rezervini en iyi gösteren testtir. 25 yaş ile beraber giderek azalmaya başlar.  Özellikle kilo artışı ile ters orantılı olup, kilolu kadınlarda daha düşük ölçülmüştür. Eksik vitaminler arasında en sık karşılaştığımız vitamin D takviyesinin ise AMH üzerine olumlu etkileri mevcuttur.

Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranları

Başarı oranını eve götürülen canlı bebek belirler. En önemli belirteç yumurta kalitesi olup, kadın yaşı önemli bir parametredir. Alınan yaş ile beraber yumurta sayısı ve kalitesi azalır.

  • 35 yaşın altında başarı oranı %40
  • 35-37 yaş aralığında %31
  • 38-40 yaş aralığında %21
  • 41-42 yaş aralığında %12
  • 42 yaş ve üzerinde %3 dür.

Tüp bebek başarısında kadın yaşı, elde edilen embriyo kalitesi, kısırlık nedeni ve kliniğin tecrübesi önemlidir.

Tekrarlayan Denemelerde Başarı Oranı

2 başarısız tüp bebek başarısızlığı, tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı olarak kabul edilir. Bu çiftlerde ileri tetkik ve araştırmalar yapılmalıdır. Özellikle çiftte genetik analiz yapılması, sağlıklı embriyo tespit etmek amacıyla yapılan PGT-A testi oldukça değerlidir.

Ancak çiftler bilmelidir ki, her deneme kendine özgüdür. Başarısız bir deneme, yeni tedavideki başarı oranını azaltmaz.

 

tüp bebek

 

Tüp Bebek Başarısızlığında Kadın Ve Erkeğe Bağlı Faktörler

Özellikle yumurta rezervinin belirgin azaldığı kadınlar, çikolata kisti ve ileri düzey endometriozis, şiddetli sperm düşüklüğü ve sperm elde edilememesi başarısızlıkta etkili faktörlerdir.

Başarısız Tüp Bebek Sonrasında Yeni Deneme Zamanlaması

Başarısız deneme sonrasında yeni bir tedavi sürecine başlama zamanıyla ilgili netleşmiş bir süre dilimi yoktur.

Ancak çiftler çoğunlukla tüp bebek tedavisine başladıkları zaman kesin gebelik elde edeceklerini düşünür. Ve başarısız deneme ardından psikolojik olarak biraz umutsuzluk ve çaresizlik içinde olurlar. Bunu engelleyebilmek için tedavi başlangıç aşamasında çiftler detaylı bilgilendirilmeli, başarı oranları anlatılmalıdır.

Çoğunlukla yeni bir tedavi sürecine uzun bir ara vermeden başlanılmalıdır. Özellikle yumurta rezervi azalmış kadınlarda geçirilen süre yumurta rezervini dahada azaltabilir. Çoğunlukla bir aylık ara sonrasında yeni tedavi başlanabilir.

Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Etkileyen Gizli Kahramanlar

Tüp bebek tedavi sürecine başlayan ve bebek sahibi olmak isteyen çiftler stresden uzak yaşamalı hatta meditasyon yöntemleri ile kendini eğitmelidir. Stressiz yaşam 21. Yüzyılda oldukça zor olsada kontrol etmek sağlığı ve şifayı getirir. Hatta bu dönemde psikolog desteği alan çiftlerde başarının daha da arttığı gözlemlenmiştir. Çiftler bu dönemde sonunu bilmedikleri bir tedavi sürecine başlarlar. Bilinmezlik endişe ve kaygıyı arttırır. Sık aralıklarla yapılan muayeneler, uygulanılan ilaçlar, yumurta toplama işlemindeki anestezi kadının stresini daha da arttırır.

Tüp bebek tedavisi aslında çifttin tedavisidir. Kadın her daim eşi tarafından desteklenmeli. İlaç kullanım sürecinde de enjeksiyonların eş desteği ile yapılmasının pozitif katkısı vardır. Ancak geniş aile desteği kadını yorabilir ve stresini arttırabilir. Çiftler bu tedavi sürecinde kadın ve erkek olarak yer almalıdır. Olumsuz düşüncelerden uzak kalmalı, pozitif düşünce hakim olmalıdır. Ve her zaman alternatif yollar yeni çıkışlar olduğu unutulmamalıdır. Olumsuz durumda yeni bir deneme ile şanslarının devam ettiğini düşünürek yola devam etmelİdirler.

Başarısız tüp bebek; başarısını arttıran tek faktör yeni bir denemedir diyerek pozitif bakış açısıyla tedavi sürecini yaşamalılar.

Tüp bebek tedavi sürecinden en çok etkilenen kadındır. Sık aralıklarla muayene olan, ilaç kullanan, anestezi alan yani stresi en çok yaşayan kadındır. Bu nedenle hem iş hem aile yaşamında kadına destek çok önemlidir. AKSİ DURUMDA BAŞARISIZLIKLA, KADINDA TÜKENMİŞLİK BAŞLAYABİLİR.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

asilama-inseminasyon
Aşılama (İnseminasyon)

Gebeliğin gerçekleşebilmesi için, erkeğin sperminin vajinada yol alması, rahim ağzından geçmesi, fallop tüplerine (yumurta ka…

kisirlik
Kısırlık Nedenleri

Özellikle evlenme yaşının 30 lu yaşları geçmesi ve ekonomik problemler nedeniyle çocuk sahibi olma yaşı 40 lı yaşlara ulaşmak…

tup-bebek-ve-diyet
Tüp Bebek ve Diyet

Beslenme tüp bebek tedavi sürecinde oldukça önemli olup, tedaviye pozitif katkısı mevcuttur. Uzman bir diyetisyen desteği de …

Gözat

Ne Aramıştınız?