Hamilelik döneminde kanser sıklığı toplumdan farklı değildir. Özelikle meme, rahim ağzı kanseri, lenfoma, tiroid ve deri kanseri sık rastlanan kanser türleri arasındadır.
Gebelikte Kanser Tedavisi
Gebelikte kanser tedavisi duruma göre farklılık gösterir. Tedaviyi belirleyense kanserin türü, evresi, gebelik yaşı, hastanın gebeliğin devamı konusundaki düşüncesidir. Yani tedavi her gebe kadın için farklıdır.Tedaviye devam etmek ve ertelemenin getireceği riskler ve faydalar dikkatle değerlendirilmelidir. Tedavide cerrahi, radyoterapi veya kemoterapi yöntemlerinden hangisinin uygulanabileceğini belirleyen önemli faktörlerden biri gebelik yaşıdır. Cerrahi tedavi 12. Haftadan sonra uygulanabilmekle beraber erken haftalar olan 9-10. Haftadan itibaren operasyon yapılabilir.
Amerikan obstetrik ve jinekoloji derneği
- tanısal radyasyonun dozunun fetusu etkilemediği,
- tedavi amaçlı verilen radyasyonun ise güvenli olduğu bir gebelik dönemi olmadığını
- karın bölgesine verilen radyasyonun gebelikte uygulanmayacağını
- baş bölgesine ise radyasyon uygulanması gerekir ise karın kurşun bloklarla kapatılarak tedavi yapılabileceğini
- Meme ile ilgili tedavilerin ise fetuse zarar verebileceğini bildirir.
Gebelik Döneminde Sık Görülen Kanserler
Gebelik döneminde en çok jinekolojik kanser türleri açığa çıkmaktadır. Serviks kanseri, over kanseri ve vulva kanseridir. Yine bu dönemde karşılaşılan jinekolojik olmayan kanserler ise; meme kanseri, lenf kanseri, melanoma, lenfoma ve tiroid kanserleridir.
Gebelik döneminde kanser riski her geçen gün artmaktadır. Bu nedenle gebelik planlaması sürecinde anne adayının genel sağlık durumunun ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi gerekmektedir.