Omega 3 den zengin balıklar olan uskumru, somon, tuna, sardalye soğuk su balıkları olup haftada 2 öğün bu balıkları tüketerek omega3 ihtiyacı karşılanır. Civa içeriği düşük olan balıklar: somon, yayın balığı, mezgit, karades, çipura civa içeriği yüksek balıklar: köpekbalığı, uskumru, kılıçbalığı yağsız balıklar omega 3 miktarı oldukça azdır. Diyet ile alınan yoğurt, süt, çilek, peynir iyot açısından zengindir.Toplum iyotlu tuz kullanılması konusunda bilgilendirilmelidir. Vitamin D düzeyi özellikle risk grubundaki gebelere, kış mevsiminde gebelik geçiren kadınlara, kemik erimesi riski olan kadınlarda bakılmalıdır. Eksikliği durumunda takviye edilmelidir.
Gebelikte Kalsiyum Alımı
Gebelikte kalsiyum alımı günde 1 gram kadar kalsiyum ihtiyacı vardır. Besinlerle yetersiz kalsiyum alan kadınlara mutlaka kalsiyum desteği verilmelidir. 200 ml süt 250 mg, 1 kase yoğurt 250 mg, 15 adet fındık 50 mg kalsiyum içerir. Gebelikte kullanılan multivitaminler yeterli kalsiyum içermemektedir. Her gebe demir eksikliğine karşı demir desteği verilmelidir. Kadınlar beslenme konusundada bilgilendirilmeli, aşırı çay, kahve ve süt tüketimi azaltılmalıdır.
Kalsiyum; kalp sağlığı, sinir sistemi, kanın pıhtılaşması ve kemik dokunun sağlığı için oldukça önemlidir. Bu nedenle gebelk döneminde kalsiyum takviyesinin aksatılmaması gerekmektedir.
İlgili içerik: Hem Gebelik Hem Annelik!