Genital bölge kadında enfeksiyona an açık ve korunmasız olan vücut bölümüdür. Ve oldukça karmaşıktır. Genital bölgede çok sayıda salgı bezinin bulunması enfeksiyon etkenlerinin kolayca üremesinde sağlar. Vajinal kanal rahim ve rahim ağzının dış dünya ile bağlantısını sağlayan kanaldır. Bu durum da vajinal enfeksiyonların kolayca rahime ve oradan da tüplere hatta karın zarına ulaşmasını sağlar. Ancak her vajinal enfeksiyon da klinik bu boyutlara ulaşmaz.
İçindekiler
Kadın doğum polikliniklerine başvuran hasta grubu incelendiğinde genital enfeksiyonlar azımsanmayacak bir gruptur. Akıntı, kötü koku, ilişkide ağrı, yanma gibi şikayetlerle başvuran bu kadınlar da çoğunlukla etken vajinal enfeksiyona yol açan bakteri ve virüslerdir. Ve her kadın hayatında en az bir defa vajinal enfeksiyon geçirmiştir. Kadında anotomik yapıyı incelersek, vajinanın hem idrar hem de anüse yakın komşuluğu enfeksiyonların sık görülmesinin önemli bir nedenidir. Aynı zamanda her ay adet gören kadın da, hijenik kurallara uyulmadığı takdirde vajinal enfeksiyonların üremesi oldukça kolaylaşır.
Kadının yaşı, bağışıklık durumu, seks hayatı, genital temizlik alışkanlıkları ve ek hastalıklarının mevcudiyeti enfeksiyonun şiddetini ve kalıcılığını etkiler. Saydığımız etkenlerden değiştirebildiğimiz sadece kadının genital temizlik alışkanlıkları. Doğru olanı bilmek ve yanlış alışkanlıklarımızdan vazgeçmek çözüm için yeterli.
Aslında bir kadının normal yani fizyolojik durumundan da konuşmak konuya hakim olmak için gerekir. Kadın genital yapısında birçok salgı üreten bezler vardır. Ve salgılar vajinal akıntı olarak normalde üretilen vücut sıvılarıdır. Salgılanan sıvı adet dönemi öncesi ve sonrasında daha yoğun ve fazla, yumurtlama döneminde ise yumurta akı kıvamında daha akışkandır. Ancak her kadında akıntı miktarı farklı olup, bedenini tanıyan ve bilen kadının kendisidir. Normalde mevcut akıntısından daha yoğun, daha fazla, farklı renkte olan akıntılar alarm vermelidir. Vajinal akıntı da kötü koku mevcut ve kaşıntı, yanma eşlik ediyorsa enfeksiyon şüphesi vardır.
Vajinanın Koruyuculuğu
Vajinanın diğer vücut organlarımızdan önemli bir farkı bu bölgenin korunmasını sağlayan vajinada yer alan laktobasil olarak adlandırdığımız iyi bakterilerdir. Bu bakteriler asit ortamda üreyebilir. Vajina duvar yapısında yer alan hücreler östrojen hormonun etkisiyle asidik bir ortam yaratır. Ancak bu asidik denge ortamı değiştiğinde laktobasillerin sayısı ve dolayısıyla koruyuculuğu azalır. Ve vajina enfeksiyonlara açık hale gelir.
Adet Dönemi ve Dikkat Edilecek Unsurlar
Beklemiş kan bakteri üremesi için en iyi ortamdır. Bu nedenle kullanılan pedlerin sık aralıklarla değiştirilmesi bu kan ortamını uzaklaştırdığı için önemlidir.
Vajinal tampon kullanan kadınlarda ise tampon değişim sıklığı 2 saatten daha uzun olmamalıdır. Uzun süre tampon kullanımı ciddi bir enfeksiyon kaynağı olup, hayati tehdit edip şoka kadar ilerleyebilir. Bu nedenle rahatlıkla önermediğimiz tampon kullanımını eğer sosyal bir aktivite için gerekli ise sık aralıklarla değiştirilmelidir.
Birçok kadının yaptığı önemli ve oldukça yanlış bir alışkanlık ise adet döneminde kullanılan kokulu pedler ve genital bölge için uygun olmayan deodarant ve parfümlerdir.
İlgili İçerik: Adet Düzeni
Gebelikte Vajinal Enfeksiyonlar
Gebelik bağışıklık sisteminin zayıfadığı ve vajinal floranın değiştiği enfeksiyonlara açık olduğu bir dönemdir. Hijyenik kurallara uyulmadığı durumda sıklığı artan vajinal enfeksiyonlar erken doğum riskini artırabilir. Ve mevcut enfeksiyon hem annede hem de bebekte sepsise kadar ilerleyen ciddi sorunlara yol açabilir.