Doğurganlık çağındaki birçok kadının adet gecikmelerinde kendine en çok sorduğu soru; “Acaba hamile miyim?” olur. Ya da bebek planlayan anne-babalar mutlu haberi sabırsızla alacakları ana ve hamilelik belirtilerinin ardından durum kesinleşene kadar bu soruyu kendilerine sorar. Peki, hamilelik belirtileri nelerdir, hamilelik belirtileri ilk hafta nasıl anlaşılır? Hamilelik belirtileri en erken ne zaman ortaya çıkar? Hamileliğin en önemli belirtileri nelerdir? İşte hamilelikle ilgili merak edilen tüm bu soruların yanıtları;
İçindekiler
- Hamilelik Belirtileri İlk Hafta Nasıl Anlaşılır?
- Hamileliğin En Önemli Belirtileri
- ADET DÖNEMİNİN GECİKMESİ
- BULANTI
- SIK SIK İDRARA ÇIKMA
- HALSİZLİK, YORGUNLUK SÜREKLİ UYUMA İSTEĞİ
- MEME HASSASİYETİ
- HAFİF KANAMALAR
- ŞİŞLİK
- KOKU HASSASİYETİ VE AŞERMELER
- Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılmalı?
- Hamilelik Belirtileri İlk Haftalarda Nasıl Olur?
Hamilelik belirtileri bazen farklılık gösterebilse de, hemen hemen her kadın da neredeyse aynı şekilde görülür.
Hamilelik Belirtileri İlk Hafta Nasıl Anlaşılır?
Peki, hamilelik belirtileri en erken nasıl anlaşılır? Hamilelik belirtilerinin ilk hafta görülmesinin zor olduğunu genelde hamilelik belirtilerinin 4. haftadan sonra ortaya çıktığını dile getiren Medical Park Ordu Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Derya Kaptı, “Hamileliğin en bilinen belirtisi adet döneminde gecikme ve bulantı-kusmadır. Ama her kadında aynı belirtiler görülmeyebilir. Sık sık idrara çıkma, halsizlik, meme hassasiyeti, kanamalar, şişlik, koku hassasiyeti ev aşerme de hamilelik belirtileri arasındadır” dedi. Op. Dr. Derya Kaptı, hamileliğin 8 önemli belirtisini anlattı.
Hamileliğin En Önemli Belirtileri
- Adet döneminin gecikmesi
- Bulantı
- Sık sık idrara çıkma
- Halsizlik, yorgunluk, sürekli uyuma isteği
- Meme hassasiyeti
- Hafif kanamalar
- Şişlik
- Koku hassasiyeti ve aşermeler
ADET DÖNEMİNİN GECİKMESİ
Adet gecikmesi, anne adaylarının hamileliklerinin farkına vardıkları ilk belirtilerdendir. Adet gecikmesi bir haftayı geçen kadınlarda hamilelik testi yapılarak hamilelik konusunda daha net fikir sahibi olunabilir. Test sonucu pozitif çıkarsa, bir doktora başvurularak kesin sonuçları veren testler yapılmalı ve gebelik takibine başlanmalıdır.
BULANTI
Adetin gecikmesinin hemen arkasından bulantılar görülmeye başlanır. Gebelik ilerledikçe yemeklere karşı tiksinme, iştah kapanması ve bulantılar ortaya çıkar. Gebeliğin ilk 3 ayında gebelerin yaklaşık yüzde 10’unda çok şiddetli bulantı ve kusma şikâyetleri görülür. Bu belirtilerin çoğu 12. haftadan sonra ortadan kalkar ve rahat bir gebelik süreci başlar.
SIK SIK İDRARA ÇIKMA
Hamileliğin erken döneminde (genellikle döllenmeden iki ila üç hafta sonra) çok sık idrara gitme isteği olur. İlk üç ayda rahmin büyüyen hacmi ile birlikte böbreklerin fonksiyonlarındaki değişimler bu yakınmanın temel sebebidir. Hormonlardaki değişiklikler idrar miktarında da artışın sebebidir. Ayrıca hamilelikte vücut daha fazla kan hacmine sahiptir ve böbreklerin verimliliği artar. Böylece vücut atık maddelerden daha hızlı temizlendiği için sağlıklı bir gebelik süreci açısından da fayda sağlar.
HALSİZLİK, YORGUNLUK SÜREKLİ UYUMA İSTEĞİ
Halsizlik ve yorgunluk, hamilelikte en sık görülen şikâyetler arasındadır. Gebeliğin ilk aylarında daha sık görülen çabuk yorulma, yorgunluk ve halsizlik, gebelik hormonlarından progesteronun vücuttaki tüm kaslarda gösterdiği gevşetici etkiyle ortaya çıkar. Halsizlik genellikle 6’ncı haftada başlar. Bunu ‘sabah hastalığı’ olarak ifade edenler de vardır; ancak günün her saati kusabilir ya da kendinizi halsiz hissedebilirsiniz. Bu halsizlik sadece kusmayla gelmeyebilir. Kendinizi hastaymış gibi hissedebilirsiniz. Hamilelik hormonları yorgun ve duygusal hissetmenize de neden olabilir.
MEME HASSASİYETİ
Hamile kaldıktan kısa bir süre sonra göğüslerde dokunmaya karşı duyarlılık başlar. Bu hassasiyet ve acı, özellikle meme uçlarında daha yaygın olabilir. Göğüslerinizdeki hassasiyetin yanı sıra, meme uçlarında koyulaşma da görülebilir. Bu bölgeler döllenmeyi izleyen birkaç hafta içinde genişleyebilir. Meme uçları daha sert ve dik hale gelebilir. Buna benzer cildinizde renk değişimleri görebilirsiniz.
HAFİF KANAMALAR
Bazı kadınlarda hormon artışıyla birlikte hafif vajinal kanamalar da görülebilir. İç çamaşırında hafif pembe veya kahverengi olarak görünen bu kanamalarla birlikte hafif kramplar da hissedilebilir. Bu kanamaların hamileliğin erken döneminde olduğu düşünülür.
ŞİŞLİK
Gebelikte progesteron hormonunun etkisiyle bağırsakların yavaş çalışması nedeniyle karında şişlik, bağırsaklarda yavaşlama görülebilir.
KOKU HASSASİYETİ VE AŞERMELER
Hamileliğiniz boyunca aşermek oldukça normal normaldir ve hormon düzeyindeki değişimlerden kaynaklanmaktadır. Aşermek söz konusu olduğundan, ne istediğinizle ilgili bir hesap yoktur. Aşerme konusunda bazı yiyecekleri daha çok isterken bazılarını hiç istemeyebilirsiniz. Bazı kadınlarda aşermeler adet gecikmesinden bile önce görülebilir. Sebebi plasentadan fazla salgılanan östrojenin tat ve koku almayı daha fazla artırmasıdır. Bu da aşermeyi ve kötü kokulardan dolayı kolayca mide bulantısının artmasına neden olur. Hamilelikte görülen belirtilerden aşerme ile sıkça karşılaşılır.
Bu gibi belirtiler yaklaşık 40 hafta süren uzun hamilelik dönemi boyunca anne adayına farklı fiziksel ve psikolojik sorunlar yaşayabilir. Rahat bir hamilelik geçirmek için gündelik hayatta küçük değişiklikler yapabilirsiniz. Düzenli ve dengeli beslenerek, uyuyarak, sigara içiyorsanız sigarayı bırakarak, günde 3 litre su tüketerek, düzenli egzersiz ve yürüyüş yaparak bu süreci rahatlıkla geçirebilirsiniz.
Hamilelik Testi Ne Zaman Yapılmalı?
Özellikle gebelik planlayan çiftler gebelik testi için doğru zamanı merak eder. Döllenmeden yaklaşık 10-14 gün sonra kanda gebelik testi pozitif çıkar. Kanda yükselen B-hcg, östrojen ve progesteron hormonunu kadın bedeninde değişik belirtilere yol açabilir.
Hamilelik Belirtileri İlk Haftalarda Nasıl Olur?
Çoğunlukla gebeliğin ilk 4 haftasında kadın bedeninde değişiklik hissetmez. Belirtiler 5. Hafta ile başlar.