Vakumlu Kürtaj

Modern bir kürtaj yöntemi olarak bilinmekte olan vakumlu kürtaj, klasik kürtaj yöntemine oranla daha kısa süre içerisinde lokal ya da sedasyon anestezi ile yapılabilen bir işlemdir. Vakumlu kürtaj operasyonunun öncesinde, hasta litotomi pozisyonunda, jinekolojik muayene masasında  hazırlanır.  Vajina girişi özel solüsyonlar ile  temizlenmektedir. Enfeksiyon oluşma riskini azaltmak, yok etmek kadın sağlığı için önemlidir. Enfeksiyon oluşması, kadının ilerleyen yıllarda çocuk sahibi olmasını engelleyebilir. Plastik ve tek kullanımlık bir kanül ve bu kanüle bağlı bir enjektör bulunur. Tek kullanımlık, steril malzemelerin kullanımı önemlidir. Küretaj işleminde de kullanılan kanüller tek kullanımlıktır ve bunlar aracılığı ile vajina girişinden rahim içine  ulaşılmaktadır.

Negatif basınç ile cenin tahliyesi gerçekleştirilmektedir. Plastik ve tek kullanımlık bir kanül, ve bu kanüle bağlı bir enjektör bulunur. Rahim içindeki gebelik materyali, enjektörde oluşturulan negatif basınç etkisi ile aspire edilir. İsteğe bağlı küretajda da kullanılan bir yöntemdir. Ülkemizde; isteğe bağlı kürtaj 9. Haftanın son gününe kadar yapılabilmektedir. Ancak 5-7 haftalar arasında işleme ait komplikasyon görülme ihtimali daha az olduğu gibi, kadını ruhsal olarak daha az etkiler. Çoğunlukla işlemden 1-2 saat sonra kadın sosyal hayatına dönebilir, yaşama kaldığı yerden devam eder.

Vakumlu Kürtaj Nedir?

Vakumlu Kürtaj Nedir? Dünyadaki pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de kürtaj uygulanabilmesi için vakum tekniği kullanılmaktadır. Vakumlu kürtaj, rahim içerisinde bulunmakta olan embriyo ve parçalarının enjektör içerisine negatif bir basınç ile çekilmesi şeklinde gerçekleştirilmekte olan bir uygulamadır.

Vakumlu kürtaj işlemi sırasında enfeksiyonlara karşı antibiyotik profilaksisi gerçekleştirilmektedir. Hastanın ultrason ve jinekolojik muayeneleri detaylı bir şekilde yapılmakta ve ardından sürece başlanmaktadır.

Vakumlu Kürtaj Nasıl Yapılır?

Vakumlu Kürtaj Nasıl Yapılır? İlk olarak hastanın jinekolojik muayenesi ve ultrasonografisi yapılır. Gebelik haftası belirlenir. Kürtaj uygun haftalarda isteğe bağlı olarak gerçekleştirilebilir. İsteğe bağlı kürtajda kadın evli ise, eş imzası gerekir.

Küretaj işlemi, hastanede gerçekleştirilmelidir. İşlem komplikasyonu düşük olmakla beraber, komplikasyonların doğru yönetimi, sterilizasyonun bozulmaması için hastane dışında küretaj işlemi yapılmamalıdır. Kadının muayene bulgularına ve ağrı eşiğine göre lokal veya sedasyon anestezi ile operasyon gerçekleştirilebilir. Ancak küretaj işlemi kadında ciddi bir psikolojik travma oluşturabilir. Hem ağrıyı engellemek, hem de işlemin oluşturduğu ruhsal etkileri engellemek için, hastalarıma sedasyon anesteziyi önermekteyim. İşlem ortalama 10 dakika sürmektedir. Sonrasında ise hasta uyandırılmaktadır. Ortalama iki saatlik istirahat ardından hastamızı taburcu ederiz. 

Vakumlu Kürtaj Nerede Yapılır?

Vakumlu Kürtaj Nerede Yapılır? İşlemler hastane ortamında, ameliyathane koşullarında gerçekleştirilmektedir. Hastanın durumuna bağlı olarak lokal veya genel anestezi uygulanmaktadır. Her iki durumda da operasyon hastanede yapılmalıdır. Hem riski azaltmak, hem de nadir de oluşan  komplikasyonların yönetilebilmesi için hastanede işlem yapılmalıdır.

Vakumlu Kürtaj Aşamaları

Operasyon kısa sürsede, komplikasyon riski düşük olsada işlem öncesi hastanın kan tahlillerinden kan sayımına, kan grubuna, kanama pıhtılaşma zamanına ve hepatit B, hepatit C ve HIV (AIDS) testlerine bakılmasıdır. Yapılan testler normal sınırlar içinde ise hastamız jinekolojik muayene masasına alınır. Her cerrahi müdehalenin hastane ortamında, steril şartlarda, anestezi hekiminin de eşliğinde yapılması komplikasyon oranını azaltmaktadır.

İsteğe bağlı kürtaj da sağlık bakanlığımız tarafından belirtilen süre 10 Gebelik haftasına kadar olup, kadının 18 yaşını doldurması da gerekmektedir. Evli olan çiftlerden eş onamı da alınmalıdır. Tüm bu hazırlıkların ardından anestezi alacak hastalarımızın 8 saatlik açlık süresinede uymaları önerilerek vakum kürtaj yöntemi ile rahim içi aspire edilir.

vakumlu-kurtaj-nasil-yapilir

vakumlu-kurtaj-nedir

Vakumlu Kürtaj Sonrası Kanama Olur mu?

Vakumlu Kürtaj Sonrası Kanama Olur mu? İşlem sonrasında 3-4 gün süren adet kanaması benzeri kanamayı, lekelenmeler ile devam eder. Ortalama 4-6 hafta sonra yeni bir adet kanaması başlar. Küretaj işlemi ardından çift mutlaka korunmalıdır. Aksi durumda yeniden gebe kalma ihtimali vardır.

Vakumlu Kürtaj Sonrası Nasıl Beslenilir?

Vakumlu Kürtaj Sonrası Nasıl Beslenilir? Küretaj sonrası, hastamız yaşantısına kaldığı yerden devam eder. İşlem sonrası diyet ile ilgili bir kısıtlama olmaz. Genel anestezi uygulanan hastalarda, işlem sonrası 3 saat yemek yenmemelidir.

Vakumlu Kürtaj Sonrası Neler Önerilir?

Vakumlu Kürtaj Sonrası Neler Önerilir? Enfeksiyon riski nedeni ile ilk zamanlarda kesinlikle havuza ve denize girilmemesi gerekmektedir. Aynı zamanda bu süreç içerisinde bol bol dinlenilmesi ve ağır işler yapmaktan uzak durulması gerekmektedir. Aktivitelerden uzak durulmasının yanı sıra en az 7 gün boyunca cinsel ilişkilerden kaçınılması gerekli görülmektedir. Operasyon sırasında antibiyotik uygulanmaktadır. Enfeksiyon şüphesinde, antibiyotik tedavisine devam edilir.

Vakumlu Kürtaj mı Normal Kürtaj mı?

Komplikasyon oranı düşük olan vakum kürtaj tercih edilen yöntemdir. Rahim içinin korunması, enfeksiyon riskinin düşük olması ve işlem süresinin kısalığı vakum kürtaj yöntemininin avantajlarıdır. Vakumlu Kürtaj Merkezi Seçimi Kürtaj işlemi hastane ortamında kadın hast ve doğum uzmanı tarafından, önerilen haftaları geçmeden yapılmalıdır.

Çoğunlukla önerilen hafta 5-7 olup, 8. haftanın aşılmaması önerilir. Ülkemizin sağlık politikası ise 10 Haftanın altındaki gebeliklerin kürtaj yapılabileceğini onaylamıştır.

Kliniğimizde Küretaj İşlemine Yaklaşım

Küretaj isteği ile başvuran hastamızdan, ayrıntılı anemnez alınır. Ardından  jinekolojik muayenesi ve ultrasonografisi yapılır. Küretaj işlemi yapılan hastamızın kan grubu bilinmeli, kan sayımı ve enfeksiyon belirteçleri bakılmalıdır. Kadının kan grubunun negatif, partnerin pozitif olduğu kan uyuşmazlığında, işlem sonra hastaya kan uyuşmazlığı aşısı uygulanır. Amaç, kadının sonraki gebeliklerinde bebeği korumaktır.

Ülkemizde 9 haftayı doldurmamış gebeliklerde isteğe bağlı küretaj işlemi yapılabilir. Hastamıza operasyon ile ilgili tüm ayrıntılar anlatılır. Ayrıca hastamıza işlemle ilgili düşünme süresi mutlaka vermekteyiz.

Hastamızın güvenliği, işlemin başarısını arttırmak, komplikasyon oranını azaltmak için operasyonlarımızı hastanede gerçekleştirmekteyiz. İşlemlerimiz, deneyimli anestezi doktorlarımızın eşliğinde yapılmakta, operasyon sonrası ortalama 2-3 saatlik gözlem sonrası hastalarımızı taburcu etmekteyiz.

Vakumlu Kürtaj Fiyatları

Türk Tabipler Birliği tarafından belirtilmiş fiyatlar olmakla birlikte , işlemin yapılacağı hastaneye, uygulanan yönteme göre vakumlu kürtaj fiyatları değişiklik gösterir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kurtaj-icin-sartlar
Kürtaj İçin Şartlar

İstenmeyen gebeliğin sonlandırılması için yapılan cerrahi bir müdahaledir. Ülkemizde 10 haftayı doldurmamış gebelikler; isteğ…

istanbul-vakumlu-kurtaj
İstanbul Vakumlu Kürtaj

Vakum teknik olarak anlamı ‘’boşluk’’, ‘’basınçsız ortam’’ olarak tanımlanır. Vakum atmosfer basınç seviyesinden daha düşük b…

kurtaj-fiyatlari-2023
Kürtaj Fiyatları 2024

Kürtaj fiyatları farklı faktörlerin değerlendirilmesi ile belirlenmektedir. Genellikle istenmeyen gebeliklerin sonlandır…

Gözat

Ne Aramıştınız?