Kısırlık Tedavisi

Kısırlık Tedavi şekli; infertilite süresine, kadının yaşına ve tercihlerine göre farklılık gösterir. Tedavi kimi zaman basit, kimi zamansa kompleks olabilir. Kısırlık, detaylı bir analiz ve tetiklerin ardından uygun tedavi başlamayı gerektirir.

Tedavide kullanılan ilaçları basitten komplekse doğru sınıflayalım:

  1. Klomifan sitrat: İnfertilite tedavisinde sık kullanılan birinci basamak ilaçlardandır. Östrojen antagonisti özelliği olup, beyine östrojen yokluğu sinyali verir. Ardından hipofiz bezinden FSH ve LH hormon salgısı artar. Yumurta rezervi iyi olan kadınlarda, infertilite tedavisinde ilk kullanılan ilaçlardır.
  2. Gonadotropinler: FSH, LH veya FSH ve LH hormonlarını içerirler. Yumurtalıkların büyümesi, olgunlaşması ve fazla sayıda yumurta elde etmek için gereklidir. Ayrıca yumurtanın çatlaması içinde insan koryonik gonadotropinler kullanılmaktadır.
  3. Letrozol: Klomifen ile benzer olup meme kanserinde tedavide kullanılan bir ilaçdır. Yumurta rezervi yeterli olan kadında infertilite tedavisinde kullanılmaktadır.
  4. Metformin: Polikistik over ve insülin direnci olan kadında infertilite tedavisinde kullanılmaktadır.
  5. Bromokriptin: Prolaktin miktarının normalden fazla olmasına yol açan hipofiz bezinin iyi huylu tümörlerinde kullanılmaktadır.

 

kisirlik-tedavisi

 

Kısırlık Tedavisinde Cerrahi

  • Fallop tüpünde iltihabi durumlar,
  • Rahim içi yapışıklıklar, rahim içi polipler, rahimde embriyonun yerleşimine engel miyomlar,

Çoğunlukla histereskopi, laparoskopi veya her ikisi tanı ve tedavide kullanılan yöntemlerdir.

Üremeye Yardımcı Yöntemler

  • AŞILAMA: Son yıllarda mikroçip olarak bilinen yöntemde bir aşılama çeşididir. Sağlıklı spermlerin yumurtlama döneminde uygun zamanda, bir kanül yardımıyla rahim içine verilmesidir.
  • TÜP BEBEK TEDAVİSİ: Amaç fazla sayıda yumurta üretmektir. Kadına bu amaçla hormon içeren ilaçlar verilir. Büyüyen yumurtalar cerrahi işlem ile kadından toplanır. Toplanan yumurtalar, erkekten alınan spermler ile labarotuvar ortamında birleştirilir. Oluşan embriyolardan bir veya ikisi kadına transfer edilir.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

tup-bebek-neden-basarisiz-oldu
Tüp Bebek Neden Başarısız Oldu?

Tüp bebek uygulamalarında %40-50 hastada başarısız sonuçlar alınmaktadır. Çift uzun ve meşakkatli bir sürecin ardından olumsu…

asilama-inseminasyon
Aşılama (İnseminasyon)

Gebeliğin gerçekleşebilmesi için, erkeğin sperminin vajinada yol alması, rahim ağzından geçmesi, fallop tüplerine (yumurta ka…

kisirlik
Kısırlık Nedenleri

Özellikle evlenme yaşının 30 lu yaşları geçmesi ve ekonomik problemler nedeniyle çocuk sahibi olma yaşı 40 lı yaşlara ulaşmak…

Gözat

Ne Aramıştınız?