Menopoz Nedir?

Menopoz Nedir? Kadın hayatı her dekatta değişim gösterir. Tıpkı bebeklik, çocukluk, ergenlik, genç kadın, olgun kadın ve menopoz öncesini takip eden menopoz dönemi takip eder.  

Kadınlarda yumurta yapımı anne karnında iken başlamaktadır. Yeni doğan bir kız çocuğunda yaklaşık 2-3 milyon yumurta varken, ergenlik döneminde 400 bin yumurtaya inebilmektedir. Kadın hayatında her daim yumurta kaybeder. 

Menopoz ile beraber yumurtalıklardaki folikül olarak adlandırdığımız yumurta gelişimi olmaz. Gelişmeyen foliküller östrojen hormonu salgılayamaz.  Azalan foliküller nedeniyle salgılanmayan östrojen menopoz döneminde karşılaştığımız klinik bulguların sorumlusudur. Menopoz yaşı dünyada 51 iken ülkemizde ortalama yaş 49 dur. 

Menopoz Belirtileri Nelerdir?  

Menopoz Belirtileri Nelerdir? Birçok kadında ilk belirti adet düzenindeki değişikliktir. Bazı kadınlarda adet miktarı azalırken, bazı kadınlarda sık ve yoğun vajinal kanamalar yaşanabilir.  

Yumurtalıklardan salgılanan hormonlar östrojen ve progesterondur. Adetin başlangıcından yumurtlama dönemine kadar hakim hormon östrojen iken, yumurtlamayı takiben progesteron salgılanır. Yumurtalıklardan bu  hormonların salınımını beyinden salgılanan FSH ve LH’ın kontrolündedir. Zayıflayan yumurta ile hormon salınımı azalırsa beyinden uyarı artar. Bu artışın nedeni yumurtalıkları uyarmaktır. Bu nedenle geçiş aşamasında yumurtalıklardan düzensiz ve yüksek miktarda östrojen salgılanır. Her ay yumurtlama gerçekleşmediğinden, progesteron salınımı yetersiz olur. Bu aşamada progesteron ile karşılanamayan östrojen salınımı olur.  6 ay ile 2 yıl arasında düzensiz ve yoğun vajinal kanama olabilir.  Menopoz öncesi adet kanamaları yoğun ve düzensiz geçiren kadınlarda detaylı jinekolojik muayene ve ultrasonografisi yapılmalıdır. Gerekli durumlarda rahim iç duvarından biyopsi alınmalıdır. 

İlerleyen zamanda ise  östrojen hormonunun azalması ile birçok semptom eklenir. Kilo artışı, metabolizmada yavaşlama, mizaç bozukluğu, uyku sorunları, baş ağrısı, baş dönmesi, ateş basması, gece terlemesi, vajinal kuruluk, cinsel isteksizlik sık karşılaşılan şikayetlerdir. 

Menopoz döneminde kadın fizyolojisinde ve psikolojisinde birtakım problemler açığa çıkabilmektedir. Bu problemler ise şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Aşırı terleme,
  • Çabuk yorulma,
  • Cinsel fonksiyon problemleri
  • İdrar kaçırma,
  • Kilo alma,
  • Kalp ve tansiyon hastalıkları (değişen hormonlara bağlı),
  • Kemik erimesi,
  • Psikolojik bozukluklar  (içe kapanma, depresyon, uyku problemleri) ile karşılaşılabilir.

menopoz-belirtileri

menopoz-ve-donemleri

Menopoz Nedenleri Nelerdir?  

Menopoz Nedenleri Nelerdir? Kadının üreme fonksiyonunu kaybetmesidir. Beklenen ve her kadının yaşayacağı bir dönemdir. Menopoz yaşını belirleyen en önemli faktör genetiktir. Ayrıca kadının geçirdiği yumurtalıklarına yönelik cerrahi işlemler, radyoterapi, kemoterapi, sigara kullanımı menopoz yaşını erkene çekebilir.  

Menopoz Çeşitleri Nelerdir?  

Menopoz Çeşitleri Nelerdir? Doğal menopoz ve cerrahi menopoz olmak üzere iki gruba ayırabiliriz. Doğal menopoz; 40 lı yaşlar ile başlayan premonopozu menopoz dönemi takip eder. Ortalama 49-51 yaşları arasında son adet olan menopoz başlamış olur.   

40 yaş öncesinde menopoz başlaması prematür menopoz olarak tanımlanmaktadır. Son yıllarda poliklinik pratiğimizde daha sık karşılaştığımız prematür menopoz nedeni tam olarak bilinmemektedir. Aile öyküsü oldukça önemli olup, yumurtalık cerrahiside menopoz yaşını öne çekmektedir.  

Menopoz Dönemleri Nelerdir?  

Menopoz Dönemleri Nelerdir? Premenopoz, ilk belirtilerin görülmekte olduğu dönemden menopoza kadar geçmekte olan süreyi kapsamaktadır. Birkaç ay veya yıl sürebilmektedir. Menopoz ise en son adet kanamasının görülmesidir. Son adet ardından kadının yaşadığı dönem postmenopoz olarak tanımlanmaktadır. 

Menopoz Öncesi Klinik Belirtileri Nelerdir?  

  • Adet kanamalarının uzun ve yoğun geçmesi  
  • İki regl arasındaki sürenin uzaması veya kısalması 
  • Ateş basması ve gece terlemeleri 
  • Uykusuzluk ve yorgunluk 
  • Ruh halinde değişimler, depresif mizaç hakimiyeti   
  • İştahta artış  
  • Baş ağrısı ve baş dönmesi 
  • Vajinal kuruluk, cinsel isteksizlik 

Menopoz Sonrası Görülen Belirtiler Nelerdir?  

Menopoz Sonrası Görülen Belirtiler Nelerdir? Kadının adet görmemesi ve menopoz dönemine girmesi, ruhsal çöküntüye neden olabilir. Uzun süren östrojen azlığı vajinal mukozada kuruma ve incelmeye yol açabilir.  Bu durum ağrılı cinsel ilişkiye neden olur.  

Azalan östrojen ve progesteron hormonuna bağlı olarak kemik erimesi riskini azaltmak için, kadının diyeti düzenlenmeli ve egzersiz programı eklenmelidir.    

Menopoz Nasıl Teşhis Edilir?  

Menopoz Nasıl Teşhis Edilir? Klinik olarak adet düzensizliği, adetten kesilme gibi belirtilerle başvuran her kadının jinekolojik muayenesi ve ultrasonografisi yapılır. Ultrasonografi kadının yumurta kalitesi ve menopoz durumu ile ilgili bilgi verir. Ardından yumurta kalitesini gösteren hormon testleri yapılır.  Hormon testleri ile menopoz kesin olarak teşhis edilebilir. 

Menopoz Tedavi Yöntemleri Nelerdir?  

Menopoz Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Menopoz döneminde tedavi eksik olanı yerine koymadan geçer. Eksik olan östrojen ve progesteron hormonunu kullanmak tedavinin temelini oluşturur. Hassas nokta klinik etki oluşturacak en düşük dozdan başlanmalı ve ilaçların en doğal olanı tercih edilmelidir.  Ancak menopozda genel geçer bir tedavi kabul edilemez. Her kadının tedavisi ve takip şeması farklıdır. Tedavi kadına özgüdür.  

Menopozda Yapılması Gerekenler Nelerdir?  

Menopozda Yapılması Gerekenler Nelerdir? Kadının bu dönemde bütüncül yaklaşım gösteren hekim tarafından takibi oldukça önemlidir. Düzenli egzersiz ve düşük kalorili beslenme, kronik hastalıklardan korunma, şeker ve tansiyon kontrolü mutlak gereklidir.   

Jinekolog hekimin menopozdaki kadına yaklaşımı: 

  • Her açıdan kadını değerlendirmeli, bütüncül yaklaşım hedef olmalı 
  • Gereğinde kan tetkikleri istenmeli,  
  • Meme muayenesi yapılmalı, 
  • Kemik erimesi engellenmeli,  
  • Kilo kontrolü, şeker ve tansiyon takibi, 
  • Ruhsal açıdan destek, 
  • Cinsel fonksiyonlar ile ilgili destek; menopoz ile cinsellik son bulmaz. Sonlanan sadece üreme fonksiyonlarının kaybıdır.  

Menopoz Cinsel Hayatı Etkiler mi?  

Menopoz Cinsel Hayatı Etkiler mi? Menopoz  kadında cinsel fonksiyon bozukluğuna neden olabilir. Bir kadın ne kadar erken bir dönemde menopoza girerse cinsel işlev bozuklukları da o boyutta fazla olabilir. Cinsel isteksizlik, orgazm olamama ve ağrılı cinsel ilişki en önemli sorunlardır. Tedavisi mümkündür. Her kadın tedaviden yararlanabilmeli ve menopoz dönemini huzurla geçirmelidir. MENOPOZ KADINLIĞIN SONU VE YAŞLANMA DEĞİLDİR. MENOPOZ SADECE ÜREME FONKSİYONLARININ KAYBIDIR. 

menopoz-nedenleri

menopoz-cinsel-hayati-etkiler-mi

Menopoz ve Dönemleri

  • Premenopoz: Adet düzensizliği başlamaktadır. 
  • Menopoz: Son adet kanamasıdır. 
  • Postmenopoz: 12 ay boyunca adet görmeyen kadınlar bu dönemdedir. 

Menopoz Dönemini Etkileyen Durumlar

Menopoz yaşı her kadında farklıdır. 44 yaş öncesi adetten kesilme erken menopoz olarak tanımlanmaktadır. Menopoz yaşını belirleyen en önemli faktör genetik öyküdür. Ailede erken menopoz öyküsü olan her kadın, yumurta rezervi açısından değerlendirilmelidir. 

Genetik faktörlerin yanında fizyolojik, biyolojik ve psikososyal durumda menopoz yaşında etkilidir. Geçirilmiş yumurtalık ameliyatları, tüp bağlanması, kemoterapi ve radyoterapi tedavisi menopoz yaşını önceye çeker.

Menopoz dönemi ve menopoz tedavisi hakkında daha ayrıntılı bilgiye ulaşmak için diğer yazılarımıza göz atabilir; 0 216 688 10 88 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Menopozda Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Menopozda Beslenme Nasıl Olmalıdır? Beslenme her canlıda oldukça önemlidir. Özellikle menopozda daha da önemlidir. Kilo kontrolü, kemiklerin korunması, kasların güçlenmesi önemlidir. Beslenmede Akdeniz mutfağı hakim olmalıdır. Gerekli durumlarda multivitamin desteği de verilmelidir. 

 

Menopoza girerken ne gibi belirtiler olur?

 

Menopoza girerken sıcak basmaları, gece terlemeleri, düzensiz adet döngüsü, uykusuzluk, cinsel istekte azalma, ruh hali değişiklikleri gibi belirtiler ortaya çıkabilir.

 

Menopoz süreci nasıl başlar?

Menopoz süreci genellikle 45 ila 55 yaşları arasında başlar ve adet döngüsündeki değişikliklerle belirtiler göstermeye başlar.

 

Menopoza giriş ne kadar sürer?

Menopoza giriş süreci genellikle birkaç yıl sürer ve bu süre boyunca adet döngüsü düzensizleşir, adetler arası süre uzar ve sonunda tamamen durur.

 

Menopoza girerken son adet kanamaları nasıl olur?

Menopoza girerken son adet kanamaları genellikle daha hafif, düzensiz ve daha kısa süreli olabilir. Adetler arasındaki süre değişebilir ve sonunda tamamen durur.

 

Menopoza girerken nereler ağrır?

Menopoza girerken vücutta genellikle yaygın ağrılar oluşmaz, ancak bazı kadınlar vücutlarında eklem ağrıları, kas ağrıları veya baş ağrıları gibi belirtiler yaşayabilir.

 

Menopoza giren kadın hamile kalabilir mi?

 

Menopoza giren bir kadın hamile kalma olasılığına sahip değildir, çünkü menopoz, doğurganlık döneminin sona erdiği bir süreçtir. Menopozun gerçekleşmesiyle birlikte kadınların yumurtalıklarında yumurta üretimi durur ve adet döngüsü sona erer. Bu nedenle, menopoz döneminde hamilelik olasılığı çok düşüktür veya hiç yoktur.

 

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

perimenopoz
Perimenopoz

Perimenopoz, kadının adet döneminin sona erdiği ve menopoz döneminin başlangıcına girdiği bir süreçtir. Menopozla birlikte ka…

menopoz-ve-cinsel-sorunlar
Menopoz ve Cinsel Sorunlar

Menopoz döneminde sıklığı artan cinsel sorunlar önemli bir halk sağlığı sorunudur. Sağlık fiziksel ve ruhsal tam iyilik halid…

menopoz-ve-menopoz-tedavisi
Menopoz Tedavisi

Dünyadaki kadınların %30’u menopoz sonrası kadınlardır.Her kadının menopoza cevabı farklıdır bu nedenle menopozda hastaya yak…

Gözat

Ne Aramıştınız?