Normal Doğum

Gebelik, her kadın ve erkek için oldukça heyecan verici bir süreçtir. Özellikle anne adayların yaşam tarzlarını bu süreci en iyi şekilde yaşamaları adına yeniden düzenlemeleri gerekebilmektedir. Gebelik döneminde dikkat edilmesi gerekenlerin başında; alanında tecrübeli bir kadın doğum uzmanı ile gebelik takibinin yürütülmesi, sağlıklı beslenme, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıkların bırakılması, egzersiz programlarının aksatılmaması ve stres faktörlerinden uzak durulması gerekmektedir. 

Gebelik döneminde aynı zamanda doğuma hazırlık da yapılmaktadır. Doğumun nasıl gerçekleşeceğine karar verilmesinin yanı sıra gerekli tüm önlemlerin de alınması gerekmektedir. 

Hamile kalmak ve bebek dünyaya getirmek, kadınlar için oldukça mutluluk ve heyecan verici bir süreçtir. Özellikle doğum yapmak ve karnında taşıdığı bebeği kucağına almak, mucizevî bir olay olarak nitelendirilir. İlk kez hamile kalan birçok anne adayını, gebelik sürecinde en çok düşündüren konu ise bebeğini hangi doğum yöntemiyle kucağına alacağı sorusu olacaktır. Bebekler normal doğum veya sezaryen yöntemi ile dünyaya gelmektedir. Fakat bu yazımızda sizlere, aslında bebeklerin dünyaya gelmesinde asıl tercih edilmesi gereken yöntem olan normal doğum süreci ve normal doğum hakkında merak edilen tüm bilgileri detayları ile birlikte aktarmaya çalışacağız. O halde gelin, normal doğum nedir hep birlikte göz atalım.

normal-dogum-nedir

normal-dogumun-avantajlari-nelerdir

Normal Doğum Nedir?

Kadınların hamile kalmasıyla birlikte doğum tarihinin başlangıcı olarak, son adet gördüğü tarih baz alınmaktadır. Bu tarihten itibaren bebeğin büyüyüp tam anlamıyla gelişmesi 40 hafta sürmektedir. 40. Haftasını dolduran fetüs ise, doğum sürecine girmiş olacaktır. Normal doğum ise; bebeğin başı aşağıda olacak şekilde, vajinal yoldan anne bedeninden ayrılması olarak tanımlanmaktadır. Plasenta ve zarlarda, aynı şekilde bebek doğduktan sonra kendiliğinden dışarı atılmaktadır. Elbette her gebeliğin normal doğum için 40.haftasını doldurması beklenmemektedir. Çoğu gebelik 38-40 hafta arasında oluşan normal doğum belirtileriyle birlikte sonlanmaktadır.

Normal doğum sürecini başlatan ilk faktör, düzenli rahim kasılmalarıdır. Bunun dışında normal doğumun, doğal bir şekilde gerçekleşmesi kemik çatısı, rahim ve bebeğe bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Dolayısıyla düzenli kasılmaları olan anne adayında, bebek uygun pozisyonda değil ise normal doğumun gerçekleşmesi mümkün olmayacaktır. Ayrıca anne adayın kemik çatısı, normal doğuma uygun yapıda olması gerekmektedir. Bu yüzden doğum öncesinde yapılan kemik çatısı muayenesi ve bebeğin kilosu arasındaki ilişki incelenmelidir. Normalden daha kilolu bir bebek ve dar bir kemik çatısına sahip olan anne adayının, normal doğum yapabilmesi de mümkün olmayacaktır.

Doğum sürecinin başladığına dair bir diğer belirti ise halk arasında belirtilen tabirle ”nişan gelmesi” durumudur. Gebelik süresince rahim ağzında bulunan sümüksü bir yapı, bebeği dış etkenlerden korumaktadır. Fakat doğum sürecine girildikten sonra rahim ağzı biraz açılacak ve bu sümüksü yapı kanlı bir şekilde dışarı atılacaktır. Bu durum nişan gelmesi olarak adlandırılmaktadır. Tıbben “Braxton Hicks” kasılmaları olarak nitelendirilen yalancı kasılmalar ise, bir diğer doğum belirtisidir. Fakat bu kasılmalar şiddetlenmez ve genellikle dinlenerek geçmektedir. Yalancı doğum sancıları özellikleri ise şu şekilde sıralanır;

  • Kasılma şiddeti aynıdır ve geçicidir,
  • Kasılmalar dinlenerek geçmektedir,
  • Rahimde açılmaya neden olmaz,
  • Kasılmalar arasında uzun süre olabilir, düzenli bir şekilde tekrarlamaz
  • Doğum eylemini tamamen başlatan gerçek sancıların özellikleri ise şöyle;
  • Kasılmalar şiddetlidir ve yaklaşık 40-60 saniye sürer,
  • Kasılmalar düzenlidir ve 2-4 dakikada bir tekrarlar
  • Rahim ağzında açılmaya neden olur

Gerçek doğum sancılarıyla birlikte, suyun gelmesi de bir diğer doğum belirtisi olarak gerçekleşir. Suyun gelmesi durumu, zarların açılmasından sonra 24 saat içinde beklenmektedir. Bebeği dış etkenlerden koruyan ve beslenmesinde önemli bir rol oynayan amniyon sıvısı, bazen sancı başlamadan önce de gelebilmektedir. Amniyon sıvısı geldikten sonra sancıların 12 saat içinde gelmesi beklenir. Sancıların başlamaması ve doğum sürecinin başlamaması hem annede hem de bebekte enfeksiyon riski oluşturacaktır. Bu nedenle çoğunlukla anne adayına suni sancı verilerek doğum süreci başlatılır.

Normal Doğum Süreci Nasıl Gerçekleşir?

Normal doğum sürecini başlatan belirtilerin tümü gerçekleştikten sonra, doğum eyleminin gerçekleşmesi beklenir. Normal doğum eylemi ise şu şekilde tamamlanmaktadır;

  • İlk evrede, başlayan kasılmalarla birlikte rahim ağzında açılma meydana gelir. Normal doğumun gerçekleşmesi için rahim ağzı açıklığının 10 cm olması gerekir. Bu süreç zarfında, bebeğin başı da doğum kanalına girmiş olacaktır.
  • Rahim ağzının istenilen genişlikte açılmasından sonra, anne adayından belirtilen süre ve sıklıkta ıkınması istenir.
  • Bebeğin başı rahim ağzından çıktıktan sonra ise doktor tarafından kol ve bacakları da çıkartılır.
  • Bebek doğduktan sonra ise plasenta ile birlikte bütün ekler rahimden dışarı atılır. Plasentanın çıkması ile birlikte normal doğum süreci başarıyla tamamlanmış olur.

Normal doğum esnasında, bebeğin rahim ağzından çıkışını kolaylaştırmak ve rahimde kendiliğinden oluşan yırtıkları önlemek için, rahim ağzına kesi atılabilmektedir. Bu işleme epizyotomi denmektedir. Epizyotomi işlemi uygulanan doğumlarda, kesi atılan bölgelere dikiş atılarak doğum süreci tamamlanır.

Normal Doğumun Avantajları Nelerdir?

Normal doğumun avantajları şu şekilde sıralanabilir;

  • Normal doğum ile bebeklerini dünyaya getiren anneler, kısa bir süre dinlendikten sonra ayağa kalkabilir, yiyip içebilir ve bebeğini emzirebilir.
  • Normal doğum sonrasında anne ile bebek arasındaki bağ, daha hızlı kurulacaktır.
  • Normal doğum ile bebeklerini dünyaya getiren annelerin, daha sonra istedikleri sayıda gebe kalabilmeleri ve bebek dünyaya getirmeleri mümkündür.
  • Normal doğum yapan anne adayları daha kısa sürede taburcu olacağından, maddi açıdan da kazançlı olacaklardır.
  • Normal doğumda görülen anne ölümü, diğer doğum yöntemlerine göre daha azdır.
  • Normal doğumda kanama, ağrı veya enfeksiyon riski diğer yöntemlere göre daha azdır.
  • Normal doğum ile dünyaya gelen bebekler, anne memesini daha iyi kavrama becerisi gösterirler.
  • Normal doğum sırasında bebeklerin uğradıkları baskı, daha az solunum sıkıntısı yaşamaları sağlar.

Doğuma Hazırlık

Doğuma hazırlık süreci gebelik döneminde başlamaktadır. Anne adayının hangi doğum çeşidini seçeceğinin yanı sıra anne ve bebek sağlığı açısından doktorn hangi doğum çeşidini önereceği de oldukça önemlidir. Normal, sezaryen, epidural ya da doğal doğum çeşitleri günümüzde oldukça sık başvurulan doğum çeşitleridir. 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

hamilelikte-trimester
Hamilelikte Trimester

İçerik Güncelleniyor...…

gebelikte-enfeksiyon-hastaliklari
Gebelikte Enfeksiyon Hastalıkları

Genel olarak çocukluk çağında geçirilen bu enfeksiyon gebelikte nadir karşılaşılmaktadır. Bulaşma şekli dikrek temas ve solun…

anne-beni-dumansiz-birak
Anne Beni Dumansız Bırak!

Doğadaki canlıların su, oksijen ve besine ihtiyacı olduğu gibi anne karnındaki bebeğinizinde vazgeçemediği oksijendir Miniğin…

Gözat

Ne Aramıştınız?