Tüp Bebek Neden Başarısız Oldu?

Tüp bebek uygulamalarında %40-50 hastada başarısız sonuçlar alınmaktadır. Çift uzun ve meşakkatli bir sürecin ardından olumsuz bir sonuç aldığında büyük bir umutsuzluk içine girmektedir. Aynı zamanda bu süre zarfında ciddi bir maddi kayıp yaşamaktadırlar. Bu sonuç ile karşılaşan çiftin ilk sorusu nedeni sormak olur. NEDEN OLMADI? Oysa ki etik kurallar ile çalışan her klinik tüp bebek başarısının %100 olmadığını belirtir. Tüp bebekte başarı oranı hiçbir klinikte %50-60 olmamıştır. Hatta 40 yaş ve üzerinde oran %10-20 lere düşmektedir.

%40 başarısı olan bir tedavide %60 başarısızlık oranı vardır. Özellikle iyi kalitede yumurta elde edilmesi, döllenmenin gerçekleşmesi çiftin beklentisini arttırır. Ancak tüm bunlar yolunda gitse dahi transfer aşamasında embriyo tutunamayabilir. Çiftlere bu aşamada psikolojik destek verilmeli ve negatif sonucunda bir ihtimal dahilinde olduğu anlatılmalıdır.

Çiftte başarısız bir tüp bebek başarısını arttırmanın tek yolu; yeni bir deneme olduğu anlatılmalıdır. Amaç bebek sahibi olmak ve mücadeleye devam demek gerekir. %40-50 'lik başarı azımsanamaz. Yeryüzünde %100 başarı ile sonuçlanan bir tedavide mevcut değildir. Sadece unutulmaması gereken beklemek tedavi değildir. Kadın doğurganlığı sonsuz değildir. Doğurganlık zaman içerisinde azalır. Tedavi sürecinde umutsuzluğa kapılmadan, planlı ve sistemli bir şekilde devam edilmeli, hekiminizin önerilerine uyulmalıdır.

Tekrarlayan Başarısız Tüp Bebek Denemelerinde Yaklaşım

Tüp bebekte başarısızlık 3 farklı nedene bağlı olabilir;

  1. Kadının yumurtası,
  2. Erkeğin spermi,
  3. Tüp bebek aşamasında tedavi ve merkezden kaynaklı faktörler

 

tekrarlayan-tüp-bebek-basarisizligi

 

Kadına Bağlı Sorunlarda Yaklaşım

Sorun yumurta kalitesi, rahim içi veya tüplerden kaynaklanmış olabilir.

Rahim Değerlendirilmesi;

Rahim iç yapısının değerlendirilmesi, tekrarlayan tüp bebek başarısızlığında oldukça önemlidir. Transvajinal ultrasonografi ile ayrıntılı bir inceleme yapılmalıdır. Adet periyodunda yapılan ultrasonografi daha kıymetli bilgiler vermektedir. Rahim içinde yer alan bir oluşum (miyom, polip, rahimde perde, çift başlı rahim gibi) varlığında histereskopi işlemi yapılmalıdır. Ancak ultrasonografi ile rahim iç yapısı normal izleniyor ise histeroskopi işlemine gerek yoktur.

Tüplerin Değerlendirimesi, Hidrosalpenks Varlığı Araştırılması (İltihaplı, Şiş Tüp Varlığı)

Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığında, kadının tüpleri incelenmelidir. Özellikli iltihaplı ve şiş tüplerden sızan hücreler, embriyonun tutunmasını engeller. Şiş ve iltihaplı tüplerin varlığında, tedaviye başlamadan önce, tüplerin alınması veya rahim ile bağlantısının kesilmesi gereklidir.

Yumurtaya Bağlı Faktörler

Yumurta rezervini arttırıcı antioksidanlardan yararlanılabilir, ancak kanıtlanmış bir öneri değildir. Öncelikle birden fazla tedavi ile mevcut yumurtalar toplanılarak yumurta havuzu oluşturabilir. Ayrıca farklı protokoller denenebilir.

Ancak tüm bunlar yapılmış olsa da günümüzde yumurta kalitesini arttırıcı net ve etkin bir tedavi şeması yoktur.

Biz etkinliği bilimsel olarak kanıtlanmamış tedavi seçeneklerini hastalarımıza önermemekteyiz.

Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığında Pıhtılaşma Testlerine Bakılmalı Mı?

Trombofili testlerine, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıkları öncesi bakılması önerilmez. Ancak birçok defa hastalarımızın gereksiz yere bu testleri yaptırdığı, gereksiz yere kan sulandırıcı ilaç kullandığını görmekteyiz. Pıhtılaşmaya yatkınlığı gösteren testler, tekrarlayan düşükleri olan kadınlarda bakılmasını önermekteyiz.

Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığında Rahiç İçi Çizik Atılması;

Hedef rahim zarını uyarıp tutunmayı arttırmaktır. Ancak Avrupa Obstetrik Jinekoloji ve Üreme Biyolojisi; yayınına göre, çalışma sonuçlarının pozitif kesin katkısı olmadığı yönündedir.

Tekrarlayan Tüp Bebek Başarısızlığında Rahim Dinlendirirlmesi;

Bireysel bir tedavidir, kişiye özeldir, gerekli durumlarda kullanılır. Rahimin transfer için uygun kalınlıkta olmadığı durumlarda kullanılır.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

kisirlik-tedavisi
Kısırlık Tedavisi

Tedavi şekli; infertilite süresine, kadının yaşına ve tercihlerine göre farklılık gösterir. Tedavi kimi zaman basit, kimi zam…

kisirlik
Kısırlık Nedenleri

Özellikle evlenme yaşının 30 lu yaşları geçmesi ve ekonomik problemler nedeniyle çocuk sahibi olma yaşı 40 lı yaşlara ulaşmak…

tup-bebek-ve-saglikli-yasam
Tüp Bebek ve Sağlıklı Yaşam

Kliniğimize, bebek sahibi olma amacıyla başvuran çiftlerde nedene yönelik tedavi düzenlenir. Kısırlık yani infertilite tanısı…

Gözat

Ne Aramıştınız?