İlişki sırasında kasılmaya bağlı olarak cinsel ilişkiye girememe durumudur. Kadında vajinayı çevreleyen kaslarda istem dışı kasılma olur ve ilişkiye girmek imkansızlaşır. Kadında panik hali, korku, endişe hakimdir. Vajinismus bedenin tehlikeye karşı kendini koruduğu bir savunma mekanizmasıdır.
Cinsellik özellikle doğu toplumlarında; konuşulmayan, eğitim verilmeyen doğruları ve yanlışlarının anlatılmadığı bir eylem olarak bilinir . Gençler; korunma yöntemleri, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve cinsellik hakkında bilgi almadan yetiştirilmektedir. Eğitim ailede, öğretim okulda eksik kalmıştır. Bireyin cinsellikle ilgili öğretileri arkadaşları ve bazende aile fertleri tarafından bilimsel olmayan hikayelerin anlatılması ile olur. Bu hikayeler her daim kanlı, ağrılı ve acılı biter. Hatta birleşme sonrası hastaneye gidecek kadar artan kanama ve ağrı dolu hikayeler genç kadını korkutur.
İçindekiler
- Vajinismusda Jinekolojik Muayene Gerekli midir?
- Vajinismustan Zamanla Kurturulabilir Mi?
- Vajinismusta Eşler Arasında Duygusal Bağ Nasıldır?
- Bir Kadın Vajinismus Olduğunu Anlayabilir mi?
- Vajinismuslu Kadınların Benzer Özellikleri Nelerdir?
- Türkiye 'de Vajinismus Neden Daha Çok Görülüyor?
- Vajinismus Tedavisindeki Yanlış Ve Etkisiz Uygulamalar
- Toplumun Kadına Öğrettiği Cinsellik Nasıldır?
- Vajinismus Sadece Kadının Sorunu Mu? Erkeğin Sorumluluğu Ve Görevi Var mı?
- Vajinismus Kendiliğinden Geçer mi?
- Vajinismuslu Çift Ne Yapmalı?
- Cinsel Terapi
- Terapistin Özellikleri:
- Ne Zaman Hekime Başvurulmalıdır?
- Vajinismus Tedavisi
- İlk Gece Korkusu
Bu korkular vajinismusu doğurmuştur. Cinsel ilişki kadına acı, erkeğe ise mutlu eder görüşü toplumca kanıksanmış ve çocuklar bu inanışla yetiştirilmiştir.
Vajinismus tedavisi alan birçok kadın ilişki sırasında yoğun bir kanama olacağını, çok acı çekeceklerini düşündüklerini ifade ederler. Ve tedavi sonrası vajinismusla geçen yıllar hüzünle hatırlanır. Bu hüzne, pişmanlık da eklenir. Vajinismus yaşamınızı etkilemeden tedavi için uzman bir hekime, profesyonel bir merkeze başvurmalısınız.
Vajinismusda Jinekolojik Muayene Gerekli midir?
Kadın genital sistemi mutlaka kontrol edilmelidir. Vajina girişi ve kızlık zarının cinsel birleşmeye uygunluğuna bakılır. Zarın yapısı ara bölmeli, kapalı olması durumunda cerrahi işlem gerekebilir. Ancak böyle bir müdehale gerekli olsada sonrasında cinsel terapi mutlaka gerekebilir.
Vajinismustan Zamanla Kurturulabilir Mi?
Yanlış bir inanıştır. Zamanla geçer, tekrar deneyin, alkol alın, lokal anestezik krem kullanın gibi öneriler duyabilirsiniz. Beklemek eşler arasında sorun yaratacağı gibi, kimi zaman bu durumun kanıksanmasına, kabullenilmesine yol açar. Ayrıca kimi zaman eşin zorlayarak ilişkiye girilmesi oldukça yanlış olup, kadında büyük bir travma yaratır. Vajinismus sorununu daha da büyütür. Çözüm yolları oldukça basit ve uygulaması kolay olan tedavi yöntemleri konusunda mutlaka destek alın. Beklemek belki de çok sevdiğiniz, büyük umutlarla evlendiğinizi eşinizden ayrılmanıza yol açabilir.
Vajinismusta Eşler Arasında Duygusal Bağ Nasıldır?
Kadın eşine çoğunlukla aşık olduğunu, onu çok sevdiğini ve birlikteliği istediğini belirtir. Ön sevişme, dokunma, öpüşme gibi tensal temasta sorun olmamakta kadın eşini arzulamaktadır. Ancak sorun cinsel birleşme anındadır. Kadın eşini bilinç dışı olarak reddeder.
Bir Kadın Vajinismus Olduğunu Anlayabilir mi?
Cinsel ilişki deneyimi olmayan bir kadın vajinismus olduğunu anlayamaz. Yani vajinismusun bir belirtisi yoktur. Ön sevişme yapabilen çift penis vajine birleşimi sırasında genital bölgede, bacaklarda hatta tüm vücutta kasılma olur.
Vajinismuslu Kadınların Benzer Özellikleri Nelerdir?
Entelektüel düzeyleri, eğitim seviyeleri, aile yapıları, inançları farklı kadınlardır. Çiftçi bir kadın, yönetici bir kadın yada sağlıkçı bir kadın hatta bir hekimde dahi vajinimus olabilir. Ortak özellikleri ağrı eşiği daha düşük, mükemmeliyetçi ve daha korumacı ailelerin çocukları olmasıdır.
Türkiye 'de Vajinismus Neden Daha Çok Görülüyor?
Avrupa’da oldukça nadir görülen vajinismusa, ülkemizde çok sık rastlanır. Nedeni cinselliğin günah, yasak, ayıp olarak görülmesi ve yaşanmasıdır. Öğretim sistemimizde cinsel eğitim yetersiz olup, kadın ve erkek anatomik yapısı dahi anlatılmamaktadır. Çocukların bu konudaki soruları bile çoğunlukla geçiştirilmekte, bazen de leylekler, denizlerden gelen bebekler anlatılmaktadır. Anlatılanları inandırıcı bulmayan çocuklar kendi sorularının cevaplarını kendileri ararlar. Bazen yanlış kaynaklardan yanlış bilgiler edinir. Bu yanlış kaynaklar abartılı, şiddet, korku içeren hikayelerle genç beyinleri doldurur.
Ülkemizdeki Nedenlerini 3 ayrı başlık altında toplayabiliriz
- Cinsel eğitimsizlik,
- Korkuyla büyütülen genç kızlar: Beyin korkulan şeyden kaçmaya şartlanmıştır. Kızlık zarını korumaya programlanmış beyin cinselliği reddeder. Kadın bedeni istemsizce kasılır, bacaklarını kapatır, partnerini iter. Korkunun getirdiği çarpıntı, terleme, ağlama nöbetleri olabilir.
- Cinsel istismar: Çoğunlukla vajinismus hastalarına sorulan bir sorudur. Ancak birçok vajinismuslu kadında geçmişte istismar söz konusu değildir.
Vajinismus Tedavisindeki Yanlış Ve Etkisiz Uygulamalar
Alkol alımı, lokal anestezi krem ve spreyleri, kas gevşeticiler, anestezi altında ilişki etkisizdir. Anatomik olarak sorun olmayan kadınlarda gereksiz cerrahi müdehaleler, vajinaya botoks uygulanması gibi yöntemler tedavi edici değildir. Vajinismusda sorun cinsel birleşme anında yaşanılan korku, panik halidir. İnsan doğası gereği bilmediği eylemi yaşamaktan korkar. Ancak eylemi öğrenir ve bilerek yaparsa sorun olmaz. Her zamanki gibi bilimin ışığında tedavi, çiftlerin bu sorununu çözer.
Toplumun Kadına Öğrettiği Cinsellik Nasıldır?
Her toplumun cinselliğe yaklaşımı, örf ve adetleri farklı olup çoğu zaman sorgulanmadan tüm bireyler tarafından kabul gören kurallardır. Korkuyla, şiddetli bir travma gibi anlatılan ilk gece hikayeleri de vajinismusu doğurur. Anatomik ve fizyolojik olarak sorunu olmayan bu kadınların yaşadıkları korkular cinsel hayatlarında sorunlara neden olmuştur.
Vajinimus oluşumunda partnerin etkisi:
Klasik bilgi vajinismuslu kadın her ilişki deneyiminde aynı sorunu yaşar. Partnerle ilgili değildir. Ancak ilişki sorgulanmalıdır. Bazı durumlarda kadın partnerini istemediği zamanda vajinismusla tepki verebilir. Bu nedenle çiftler tedaviye geldiğinde birebir görüşmelerde yapılarak birbirlerine karşı duyguları değerlendirilir.
Vajinismus Sadece Kadının Sorunu Mu? Erkeğin Sorumluluğu Ve Görevi Var mı?
Vajnismus çiftin sorunudur. Erkek tedaviye aktif katılmalı, eşine her zaman destek olmalıdır. Terapistin verdiği ev ödevlerinde eşini desteklemesi, çiftli ödevlere aktif katılması oldukça önemlidir. Her başarıda, her ilerlemede eşini kutlaması, ufak sürprizler hazırlaması kadına yalnız olmadığını hissettirir. Ancak bazı çiftlerde erkek istenmeme ve reddedilme karşısında kırgın, üzgün, bazen öfkeli olabilir. Kendini cinsel açıdan yetersiz hissedebilir. Bu durum erkekte erken boşalma gibi cinsel fonksiyon bozukluklarına yol açabilir. Neden vajinismus olduğu için, vajinismus tedavisi ile bu durumda düzelir.
Vajinismus tedavisine mutlaka çift olarak mı katılmalı:
Mutlaka tedavi de eşli katılmak gerekli değildir. Günümüzde ağır yaşam şartları ve çoğunlukla çiftlerin her ikisinin de çalışarak yaşamlarını devam ettirebilmesinden dolayı, sadece kadına terapi ile tedavi devam edillebilir. Ancak terapinin başlangıcında ve bitiminde mutlaka partnerinde eşlik etmesi tedaviye iyi yönde katkı sağlar.
Vajinismus Kendiliğinden Geçer mi?
Mutlaka tedavi gerektiren bir cinsel fonksiyon bozukluğu olup, erken tedavi ile başarı şansı artmaktadır. Çiftin yapacağı en büyük yanlış bu sorunun zamanla geçeceğini düşünürek, tedaviye başvurmamaktadır. İlişkinin zorlanılarak yapılması ise daha kötü sonuçlara yol açar. Cinsel terapiye ne kadar erken başlanırsa tedavi o kadar kısa sürer. Tedavi bitmeden ilişkiye girilmemesi gerekir, başarısızlıkla sonuçlanan her deneme çiftin mutsuzluğunu arttırır, umudunu azaltır.
Vajinismuslu Çift Ne Yapmalı?
Çoğunlukla birçok defa kadın doğum hekimi, kimi zaman psikiyatris, kimi zaman şifa dağıttığına inanılan hocalara gidilmiş, antidepresan, alkol, şifalı otlar kullanılmıştır. Her başarısız deneyim umutsuzluğu daha çok arttırmıştır. Kadın çoğunlukla tedavisi olmayan çaresiz bir hastalığı olduğunu düşünmüştür. Ancak doğru merkez, uygun ve bilimsel yaklaşım ile vajinismus %100 tedavisi olan cinsel fonksiyon bozukluğudur.
Vajinismus sorunu yaşayan kadın sevgilisi veya eşine karşı büyük bir mahcubiyet duyar, ardından birbirinden uzaklaşma süreci yaşanabilir. Çiftler birbirine dokunmaya, aynı odada kalmaya çekinir. Vajinismuslu kadın acı çekeceğinin korkusu ve endişesi ile ilişkiyi denemek istemez. Uzaklaşan bedenler bir süre sonra azalan sevgilere neden olur. Zaman ayrılıkları dahi getirebilir. Oysaki sadece 3-4 günde hayatınızı değiştirebilirsiniz. Yeter ki vajinismusa alışmayın. Alışmak yerine tedavi arayışında olun. Ve güveneceğiniz, rahat edebileceğiniz bu konu ile ilgili deneyimli bir merkeze başvurmak ile hayatınız değişir.
Cinsel Terapi
Çiftler veya bireylerin cinsel sorunlarını dinlemek, tedavi yöntemleri aramaktır.
En önemli nokta ise çiftlerin cinsellikte kendi doğruları ve mutluluğu olduğudur. Birçok kişinin ayıp, günah, suç diye düşündüğü bu nedenle dile getirmediği duygularını açığa çıkarmak terapinin amacıdır. Vajinismus ve diğer cinsel fonksiyon bozukluklarında çiftin ilişkisi, daha önce yaşadığı birliktelikleri, sağlık durumu, birbirlerine karşı duygusal bağları sorgulanır ve mutlu bir birliktelik için uygun bir tedavi planı çizilir. Çoğunlukla çekinilerek anlatılan bireyin cinsel hayatı dinlenirken terapist bu konuda yorum yapmamalı, yargılamamalıdır. Çift terapistine güvenmeli ve terapinin gizliliğinden emin olmalıdır.
Terapistin Özellikleri:
Cinsel fonksiyon bozuklukları oldukça hassas bir konu olması ve gizliliği nedeni ile hekim ile hasta arasındaki güven oldukça önemlidir. İlk muayenede terapist çiftin yol göstericisi olup bir ışık yakar hayatına. Ancak başarı için çiftin istemesi ve inanması gerekir. Terapistiniz aynı zamanda kadın hastalıkları uzmanı ise vajinanın anatomik yapısını da ilk muayenede çoğunlukla değerlendirir.
Ne Zaman Hekime Başvurulmalıdır?
Evlenmiş iseniz eşinizle veya partnerinizle ilk ilişki denemenizin ardında 10-15 gün geçmesine ve birkaç defa cinsel birleşmeyi denemenize rağmen gerçekleştiremediyseniz mutlaka yardım almalısınız. Danışma alacağınız merkez dikkatle seçmelisiniz. Jinekolojik açıdan anatomik yapınızın değerlendirilmesi amaçlı, vajinismus konusunda deneyimli kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından muayene oldukça önemlidir.
Vajinismus Tedavisi
Her çiftte uygulanılacak tedavi farklıdır. Yani tedavi kişiye özeldir. Tedavi için başvuran çiftler etik kurallara ve bilime uygun yöntemler uygulayan merkezleri seçmelidir. Her tedavi başarısızlığı çiftlerin hem umudunu kırmakta, hem de para ve zaman kaybına neden olmaktadır. Hem anatomik yapının değerlendirilmesi, hem de tedavinin planlanması için öncelikle vajinismus tanısının konulması gereklidir. Bu konuda tecrübeli kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından jinekolojik muayeneniz yapılmalıdır. Bu muayene oldukça kısa sürer, canınızı yakmaz, herhangi bir alet kullanılmaz. Bazı kadınlarda anatomik yapıda ki sorunlar, kızlık zarının kapalı olması vajinismus ile karışabilir. Tanının kesinleşmesi, hastanın tedavi olmayı istemesi ile başarı yolu gözükür. Kanıtlanmış tek tedavi cinsel terapi olup vajinismus derecesine göre terapi süresi değişir. 1-2 seansta tedavi olan çiftler olduğu gibi daha uzun süren seanslarda olabilir. Tedavide belirleyici olan önemli bir ayrıntı kadının istekli olması, başaracağına inanmasıdır. Çünkü doğru terapi ile %100’e yakın bir başarı mevcuttur.
Vajinismusta tedavi yöntemlerinden ilk uygulanan bilişsel terapi olup, yanlış olarak bilinen bilgilerin düzeltilmesi anlamına gelir.3-4 yaşlarında oluşan cinsel kimlik ile beraber, çocukluk ve gençlik döneminde toplumdan alınan bilgiler cinsel kimliği oluşturur. İlerleyen yıllarda cinsellik, kızlık zarı ve ilk gece ile ilgili anlatılan yanlış, abartılı hikayeler kadında hatalı bir bilgi birikimine neden olur. İşte bu yanlış, asılsız bilgilerin yerini doğruların alması tedavinin başlangıcı ve çözümüdür. Ardından olmazsa olmaz olan pratik uygulamalar, egzersizler ve ev ödevleri ile 3-4 seansta çözülebilen bu sorundan kurtulabilirsiniz. Ev ödevleri ve yapılan egzersizler hiçbir zaman korku yaratmamalı. Çünkü öncelikle kliniğimizde bunlar öğretilmekte, ardından hastalarımızın uygulaması istenmektedir.
- Oldukça önemli olup zorlayıcı değildir.
- Kolay, eğlenceli, ilerleticidir.
- Tedavinin ilerlemesinde önemlidir.
İlk Gece Korkusu
Sadece kadının değil aynı zamanda erkeğin de ilk gece ile ilgili endişeleri olabilir. Ülkemizde çoğunlukla bu korkular kadınlarda daha sık rastlanmakla birlikte, erkekte de ilk gece stresi ile sertleşme sorunu ve erken boşalma ile karşılaşılabilir. Erkekte korku ve paniğin oluşturduğu erken boşalmanın kadındaki karşılığı vajinismus olabilir. Kadın bedeninin kendini koruma güdüsü ile bir tepkisidir.
Duyacağı acı, ızdırap ve kanamaya karşı koruma mekanızması olan vajinismus her çift için hayatın kabusa dönmesidir. İlk gece korkularının sonucu olan bu sorunlar evlilik öncesi terapi alan kadınlarda daha az görülmektedir. Evliliklerde bir dolu hazırlığın yapıldığı günümüzde çiftin sadece cinsel danışma alması bile bu sorunlarla karşılaşmasını engeller.
Vajinismus sizi ve eşinizi esir almasın, vajinismus tedavisi olan bir hastalıktır.
Her kadın farklıdır. Vajinismus sorununu yaşayan kadınlarda tedavi süreleride birbirinden farklıdır. Ancak en zor durumlarda dahi ortalama 3-6 seans çözüm için yeterlidir. En önemli etken tedaviye uyum, seanslara katılmak, ara vermemek, ev ödevlerine uymakdır. Vajinismusu yenebileceğine inanan ve doğru merkezde bilimsel destek alan her kadın bu sorundan kurtulur. Vajinismus tedavi sonrasında sağlıklı duygusal bağ içinde olan eşlerde tekrarlamaz. Tecavüz, kürtaj, zor doğum sonrası vajinismus oluşabilir. Beyin hem kendini, hem ruhunu korumak ister, bunu da vajinismusla yapar. Tedavi nedenle kadını yüzleştirerek olur. Vajinismus, cinsel ilişkiye girmeyi engelleyen veya ağrılı hale getiren bir cinsel işlev bozukluğudur. Vajinismus, genellikle kadınlarda görülür, ancak nadiren erkeklerde de ortaya çıkabilir. Vajinismus, tedavi edici bir yaklaşım gerektirir ve tedavi genellikle eğitim, danışmanlık, pelvik taban kaslarının gevşetilmesi, cinsel terapi ve vajinal egzersizler gibi yöntemleri içerir. Tedavi süreci, kişinin ve partnerinin işbirliğiyle gerçekleştirilir. Çok nadirdir. Ancak dışa boşalma ile vajinaya girebilen semen içindeki spermler ile yumurta döllenebilir. Çok düşük bir oran olsa da bu şekilde bir gebelik gerçekleşebilir. Ancak vajinismuslu bir kadında tedavi olmadan oluşabilen gebelik sorunu daha da arttırır. Nadiren karşılaşılan vajinismuslu gebelerde tedaviye ara verilmesi doğru değildir. Gebelikte cinselliğin kısıtlandığı durumlar dışında tedavi sürdürülmelidir. Çünkü biz kadın doğum hekimlerinin gebelikte cinselliği yasakladığımız durumlar oldukça kısıtlıdır. Yani çiftler gebeyken cinsel hayatlarına devam etmektedirler. Vajinismus tedavisi ne kadar sürer?
Vajinismus tedavi sonrası tekrarlar mı?
Vajinismus sonradan oluşur mu?
Kimler vajinismus olur?
Vajinismus nasıl açılır?
Vajinismuslu kadın cinsel birleşme gerçekleşmeden gebe kalabilir mi?
Vajinismus olduğumu nasıl anlarım?